Cryo-Save doručak sa novinarima

by | 27 Marta, 2013

Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, je sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini počela prije skoro četiri godine i do sada je preko 3100 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece. Tim povodom Cryo-Save nagrađuje, poklon paketima svojih partnera, sve porodice koje u aprilu i maju žele sačuvati matične ćelije svoje djece.

Za proteklih skoro četiri godine preko 3100 porodica je dobilo priliku da pohrani matične ćelije iz krvi i tkiva pupčanika svoje djece i oni su za sigurniju budućnost svoje porodice izabrali Cryo-Save. Mi ćemo u aprilu i maju svim porodicama koje se odluče za pohranjivanje matičnih ćelija u Cryo-Save-u uručiti vrijedne poklone. Pored naših redovnih aktivnosti u proteklom periodu smo relizovali mnoge društveno odgovorne projekte na koje smo posebno ponosni.

Pokrenuli smo, reaktivirali ili pomogli rad 20 škola za trudnice, pripremili smo „Priručnik za psihofizičku pripremu trudnica“ koji će potpuno besplatno biti na raspolaganju svim trudnicama širom BiH, te posebno trebamo spomenuti Program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija, koji je osmišljen tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a imaju užeg člana porodice kojem je dijagnostifikovano oboljenje koje se može tretirati matičnim ćelijama.

“U Program besplatnog pohranjivanja do sada su ušle 34 porodice. Cryo-Save je jedina banka koja ima ovakav program besplatnog pohranjivanja, konkretne pomoći onima kojima je to najpotrebnije”, izjavila je Sanja Todorović-Vujičić, generalni direktor FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera Cryo-Save-a za BiH, na druženju sa novinarima, koje je organizovano u restoranu Harizma u Banjoj Luci.

Koliko je značajno pohranjivanje matičnih ćelija pokazuje i najnovije dostignuće naučnika koji su razvili metodu umnožavanja matičnih ćelija iz krvi iz pupčanika prije nego su ih upotrijebili kao infuziju kod odraslog pacijenta. Taj broj matičnih ćelija je povećan 164 puta tako da je takav uzorak matičnih ćelija sasvim dovoljan za transplantaciju kod odrasle osobe prosječne građe, što je revolucionarni napredak. Cryo-Save aktivno participira u istraživanjima ćelijske ekspanzije (ćelijskog umnožavanja). Da bi umnožavanje bilo moguće od esencijalne je važnosti da razdvojimo ćelije koje imaju terapeutski potencijal od onih koje to nemaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.