Categories Kada, gdje, s kim…

Damir Džumhur u društveno odgovornoj kampanji za pravo svakog djeteta na predškolski program

Najtrofejniji bh. teniser i 30. igrač na svjetskoj ATP listi Damir Džumhur, ambasador organizacije Save the Children, podržao je društveno odgovornu kampanju kojom se promoviše pravo svakog djeteta na pohađanje predškolskog programa.

Damir Džumhur

“Obavezan predškolski program je važan. Tako svako dijete može dobiti najbolji mogući početak na putu ka ostvarenju snova”, poručuje Damir Džumhur u atraktivnom video spotu u kojem važnu ulogu imaju djeca, njihovi snovi, želje i ambicije.

Uspješni sportista svjestan je brojnih prednosti koje predškolsko obrazovanje i odgoj znače za svako dijete. Ono predstavlja temelj za uspjeh i razvoj svake osobe. Brojne studije dokazale su da djeca koja pohađaju predškolsko obrazovanje statistički postižu bolji uspjeh u kasnijem školovanju, iskazuju viši stepen emocionalne zrelosti, socijalne osviještenosti, zdravih navika i kreativnosti.

Nažalost, po učešću djece u predškolskim programima, naša zemlja nalazi se na zadnjem mjestu među evropskim zemljama. Oko 17 % djece u BiH, od čega samo oko 2 % djece iz ugroženih grupa, pohađa predškolske ustanove.

Čak i kada je u pitanju zakonom obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu, procenat djece koja su njime obuhvaćena je nizak – tek oko 50 %. Problem je i što se obavezni program u godini pred polazak u osnovnu školu ne sprovodi u svim dijelovima naše zemlje, iako njegovo trajanje od 150 sati raspoređenih na 2 sata sedmično (u većini slučajeva), predstavlja samo neophodni minimum. Istovremeno, u ekvivalentnim programima u EU, prosjek sedmičnog fonda sati je 29, a program traje cijelu godinu, odnosno dvije godine za djecu od 4 do 6 godina.

Organizacija Save the Children u BiH kroz svoj program već dugi niz godina podržava obrazovne vlasti u BiH u provedbi obaveznog predškolskog programa. U sklopu kampanje “Svako dijete – bez izuzetka” Save the Children poziva na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnov za dobar i jednak početak kroz pristup obaveznom predškolskom obrazovanju. Posebno se to odnosi na isključenu i marginalizovanu djecu, kao što su djeca pripadnici etničkih manjina (naročito Romi), djeca s poteškoćama u razvoju, djeca bez roditeljskog staranja i djeca pod rizikom od razdvajanja od porodice, te djeca koja žive u siromaštvu ili udaljenim ruralnim područjima.

Svako dijete u BiH, bez obzira na mjesto stanovanja, socijalno stanje porodice, etničku pripadnost, spol ili zdravstveno stanje, ima pravo na obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu.

To je poruka kampanje koja će u narednih mjesec dana imati za cilj podizanje svijesti roditelja, te stručne i široke javnosti, o značaju i važnosti predškolskih programa za bh. društvo u cjelini.

Tekst i foto: Promo

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *