International Medis Awards Konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta u 2019.

by | 19 Jula, 2019

Jedina regionalna nagrada za izuzetna dostignuća u medicini i farmaciji “International Medis Awards” dodjeljuje se ove godine već šesti put. Priznanja su tokom prošlih pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute Srednje i Jugoistočne Evrope. Međunarodna nagrada osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine i farmacije, čiji radovi neposredno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti.

Pobjednici “International Medis Awards”

Konkurs za dodjelu nagrada raspisan je u devet zemalja, pa svoje istraživačke radove mogu prijaviti ljekari i farmaceuti iz: Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Rok za prijavu istraživačkih radova je do 4.
septembra 2019.

Istraživači iz BiH lauerati su nekoliko “International Medis Awards” nagrada koje su osvojili u oštroj konkurenciji prethodnih godina. Na primjer, 2018. godine asist. dr Amra Šakušić, specijalizantkinja intenzivne medicine iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla pobijedila je u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije, 2016. godine je u kategoriji farmacije slavila doc. dr Tanja Dujić s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a u kategoriji neurologije 2014. godine pobijedio je prof. dr Osman Sinanović iz Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Međunarodnu nagradu “International Medis Awards” za medicinska dostignuća ustanovilo je 2014. godine preduzeće Medis sa svrhom da nagradi posebna istraživačka dostignuća u kliničkoj medicini i farmaciji u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi pošto rad ovih naučnika neposredno vodi prema napretku u dijagnostici i liječenju različitih bolesti. Nagrade “International Medis Awards” razvile su se u godišnji međunarodni konkurs za stručnjake iz medicine i farmacije koji su svoje istraživačke radove objavili u stručnim publikacijama sa visokim faktorom uticaja.

Finaliste i dobitnike nagrada na osnovu stručnih kriterijuma na devet medicinskih područja ocjenjuje nezavisni međunarodni stručni žiri: iz Austrije prof. dr Reinhold Kerbl (pedijatrija), iz BiH prof. dr Milenko Bevanda (gastroenterologija), iz Hrvatske prof. dr Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr Nenad Karanović (intenzivna medicina i anesteziologija), iz Mađarske prof. dr Nándor Ács (ginekologija), iz
Sjeverne Makedonije prof. dr Sašo Stojčev (neurologija), iz Slovenije prof. dr Matija Tomšič (predsjednik žirija) i prof. dr Barbara Cvenkel (oftalmologija), iz Srbije prof. dr Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr Branimir Nestorović (pulmologija i alergologija).

Predsjednik međunarodnog žirija “International Medis Awards” profesor dr Matija Tomšič na svečanom proglašenju pobjednika na devet medicinskih područja, koje se je prošle godine održalo u prelijepom Narodnom pozorištu u Sarajevu, publici se obratio riječima: “Međunarodni žiri ‘International Medis Awards’ svake godine je polako zaoštravao uslove i trudio se uspostaviti transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspjelo! Za svaki napredak i u privatnom i u poslovnom životu moramo podignuti letvicu i potruditi se da je preskočimo. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više. Ovo veče je dokaz da bez napornog i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse.”

Akademik Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, na prošlogodišnjoj svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu istakao je da je istraživački rad motor novog znanja i jedan od važnijih faktora razvojno usmjerenog društva kojeg u BiH
još nema dovoljno. Zbog toga je dodjelu nagrada za naučnoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobrodošao podsticaj nauci.

Dr Amra Šakušić, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije, u retrospektivnoj studiji višegodišnjeg proučavanja 103.255 pacijenata otkrila je da na pojavu kognitivnih poremećaja kod pacijenata koji su bili liječeni u jedinicama intenzivne njege i terapije između ostalog utiču povišeni nivoi amonijaka u krvi.

“Ukoliko pacijenti budi manje kognitivno izmijenjeni prilikom otpusta kući, to će biti značajno poboljšanje kvaliteta života ne samo pacijenata nego i porodice pacijenata koje o njemu brinu”, naglasila je dr Šakušić i dodala da joj “International Medis Awards” znači ostvarenje sna i velika je motivacija za daljnji naučnoistraživački rad, koji svakako slijedi.

Tokom pet godina među 725 prijavljenih istraživačkih radova bilo je 68 iz BiH. Sa 47 međunarodnih pobjednika u konkurs je bilo  uključeno 8 zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet medicinskih područja.

Ove godine prijave su već u toku, a nagrade će biti dodijeljene u oblastima: farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije (i anesteziologije), neurologije, oflalmologije, pedijatrije, pulmologije (i alergologije) i reumatologije. Rok za prijavu je do 4. septembra 2019.

Ko su izuzetni pojedinci koji pored svakodnevnog kliničkog rada s pacijentima svaki slobodni trenutak namjenjuju za otkrivanje manje invazivnih dijagnostičkih metoda, efikasnijih i bezbjednijih terapija te rješenja koja bi pacijentima omogućila kvalitetniji život, saznat ćemo 5. novembra 2019. godine na svečanoj ceremoniji u Cankarovom domu u Ljubljani.

Sve informacije o aktuelnom i prethodnim konkursima mogu se pronaći na oficijelnom sajtu www.medis-awards.com

Tekst i foto: PROMOCIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.