Javne ličnosti pružile podršku kampanji “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama”

by | 10 Decembra, 2016

Na Međunarodni dan ljudskih prava zvanično je završena kampanja ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, koju je u Bosni i Hercegovini, pod sloganom Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama, realizirao UN Women u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske.

KK Gen, simbol Iskljucimo nasilje, performans (1)

U okviru kampanje, koja je za cilj imala podizanje svijesti javnosti o sprječavanju nasilja, izrađen je i specijalan brojač, nazvan “brojač obećanja” koji je bio postavljen u pet bh. gradova: Banjoj Luci, Bijeljini, Tuzli, Mostaru i Sarajevu.

KK Gen, simbol Iskljucimo nasilje, performans (4)

Ovom zanimljivom akcijom prikupljeno je 12 228 obećanja za isključenje nasilja nad ženama i djevojčicama koje su građani i građanke dali pritiskom na taster. Na isti vid aktivnosti građani su bili pozvani da se uključe i online, putem stranice www.iskljucimonasilje.ba, gdje je registrovano ukupno 850 obećanja.

Kliknite na sljedeću stranicu…

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu, ispred BBI Centra, predstavljeni su rezultati ovogodišnje kampanje, a članovi Košarkaškog kluba Gen na platou ispred BBI Centra, u performansu sa kišobranima, formirali su zaštitni znak ovogodišnje kampanje, narandžasti simbol isključenja nasilja. Uputivši osobne video poruke kako nasilje ne smije biti izbor kampanju su podržali: reditelj Srđan Vuletić, pjevač Halid Bešlić, bh. fudbalski reprezentativac Miroslav Stevanović, bh. bokser Damir Beljo, TV voditelj Ognjen Blagojević, stand-up komičar Filip Andronik i glumac Velimir Blanić.

Još video poruka i isječaka pogledajte na sljedećoj strani…

Hamza Begić, član Košarkaškog kluba Gen

Zenit Nuhić, član Košarkaškog kluba Gen

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravonopravnost spolova BiH

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.