Kulinarski show “Lonci i poklopci”: Cijeli oktobar u znaku tikve

by | 27 Oktobra, 2016

Cijeli oktobar Vjeko Kramer u kulinarskom showu “Lonci i poklopci” priprema jela sa tikvom. Jedna od legendi kaže da su se u davna vremena ljudi pitali gdje se to sunce skriva s dolaskom jeseni. Priroda je odgovorila dajući ljudskom rodu predivan plod – bundevu. Ljeti ona upija svu toplotu i energiju sunca, poprimajući žarku boju dok je hladne mihioljske noći okrepljuju vlagom.

Foto: OBN

Foto: OBN

I Marizela Šabanović, nutricionistkinja iz Tuzle, savjetuje da i ove jeseni na vašem meniju obavezno pronađe i mjesta za tikvu. S obiljem dragocjenih, ljekovitih sastojaka, tikva je nezaobilazna namirnica na trpezi.

Vjeko novo druženje sa gledaocima OBN TV u nedjelju, 30. oktobra započinje pripremom zemički od buče, pripremaće još i namaz od piletine, grill salatu od cous-cousa, a za kraj je ostavio poslasticu koju će vaši najmiliji tražiti da neprestano pripremate – kuglice od tikve i kokosa.

 

Kako da se hranite u određenom godešnjem dobu možete da saznate na stranici www.nutricionizam.ba – a vodi je Marizela!

ZEMIČKE  OD BUČE

Zemicke1/2 kg pšeničnog brašna
200 g integralnog brašna
1  kvasac
1/2 kg buče
150 g bučinih sjemenki
1 žlica šećera
4 dl sirutke
4 žlice  ulja
žlica soli
1 jaje
malo maslaca

Buču pripremimo tako da je ispečemo u rerni, ogulimo, odvojimo sve zagorene komade, ispasiramo i ohladimo. Zagrijemo surutku da bude mlaka i umješamo u nju šećer te kvasac pa ostavimo na toplom mjestu da se zapjeni. Za to vrijeme odvojimo pola sjemenki buče za tijesto, a drugu polovinu prepržimo na nepomašćenoj tavi i ohladimo. Pomiješamo brašno i so, pa mu dodamo ispasiranu pečenu tikvu, kvaščevu sirutku, ulje i mijesimo bar deset minuta. Tijesto oblikujemo u kuglu, pobrašnimo je i ostavimo u pobrašnjenoj zdjeli da se diže bar dva sata pokriveno čistom krpom na toplom mjestu. Kada tijesto nabuja umjesimo mu prepržene bučine sjemenke oblikujemo više malih kuglica i složimo u maslacem premazan pleh te ostavimo da se dižu još oko sat vremena. Jaje razmutimo uz dodatak malo vode, i kada se kruh opet digne premažemo ga i pospemo neprženim bučinim sjemenkama. Zemičke stavimo da se peku u prethodno zagrijanoj rerni; ovisno o veličini od 45-50 minuta ili ako se radi o više malih zemičkih 30ak minuta na 180ᵒC.

NAMAZ OD PILETINE

namaz od piletine200g piletine
1 luk
200g svježeg sira
2-3 kuhana jajeta
1 jabuka
3 žlice majoneze
limunov sok
sol i papar

Piletinu isjeći na kockice i popržiti na malo ulja. Kuhana jaja, luk i jabuku isjeći na kockice. Pomiješati svježi sir i majonezu, začiniti limunovim sokom, solju i paprom te u tu kremu umiješati ohlađenu grilanu piletinu, jaja, luk i jabuku. Do posluživanja držati u hladnjaku.

GRIL SALATA OD COUS-COUSA

vjeko 2500g cous-cousa
temeljac
maslinovo ulje
2 konzerve tunjevine
1 mrkva / 1/4 korijena celera
1 kriška tikve / 1 luk / 1 crvena i 1 zelena paprika
1 patlidžan
2 paradajza
100g grožđica / 100g badema
sol i papar
korijander
limunov sok
Vegeta

Svo povrće isjecite na jednake sitne kockice i izgrilajte na grill tavi na jako malo ulja. Za to vrijeme grožđice namočite u vodi, a bademe izdrobite.
Cous-cous pripremite tako da zakipite temeljac i prelijete ga preko cous cousa koji ste prethodno rasporedili u tepsiji ili vatrostalnoj posudi i posuli maslinovim uljem ili na njega stavili malo maslaca isječenog na kockice. Ostavite ga i ne miješajte 5-7 minuta dok cous-cous ne upije tekućinu, a zatim ga rukama ili uz pomoć viljuške “protresite” tako da se svako zrno odvoji i da ne bude u grudvicama. Tako pripremljenom cous-cousu dodajte grillanu mješavinu povrća i tunjevinu. Začinite maslinovim uljem, sokom limuna i sve lagano izmiješajte. Dekorirajte kriškama svježeg paradajza.

KUGLICE OD TIKVE I KOKOSA

kgulice od kokosa1/2 l mlijeka
300g šećera
200g gustina
250g maslaca
200g kokosa / 100g mljevenog keksa
1 mahuna vanilije / malo ruma
za dekoraciju: kokosovo brašno

U mlijeko umiješajte pire od tikve i zagrijte ga do ključanja pa ga zgusnite mješavinom šećera i gustina, otprilike kao da kuhate puding. Tako dobijenu smjesu ohladite.
Ohlađenoj smjesi dodajte maslac sobne temperature te kokosovo brašno i mljeveni keks. Masa treba biti lagana za oblikovanje.
Ruke namažite maslacem pa oblikujte kuglice koje potom uvaljajte u kokosovo brašno. Ako želite dobiti efekt Rafaela možete utisnuti u svaku kuglicu i jedan prženi lješnjak. Poslužite ohlađene.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.