Categories Kada, gdje, s kim…, POKLONI I AKCIJE

LJ&Z i Tropik poklanjaju: Osma Disney knjiga “Ljepotica i zvijer” je na svim kioscima!

Ove jeseni “Tropik” i “Egmont” predstavljaju kolekciju od 30 izabranih Disneyjevih priča. Od ovog četvrtka na kioscima potražite novu slikovnicu iz kolekcije najljepših Disneyevih klasika – “Ljepotica i zvijer”.

LJ&Z i Tropik svake sedmice pokloniće  – jedan ćirilični i jedan latinični primjerak za najsretniju/eg od vas. Više o tome čitajte na kraju teksta!

Nije teško zaljubiti se u lijepog, dobrog i bogatog princa? Pih! To se dogodi i za jedno veče na balu, kao Pepeljugi ili samo nakon jednog poljupca kao Trnoružici i Snjeguljici. Ali, treba se zaljubiti u nekog ko ne izgleda baš lijepo i to nakon što ga dobro upoznaš – kao u bajci “Ljepotica i Zvijer”.

“Ljepotica i zvijer” od danas u prodaji na kioscima širom BiH / dostupna u latiničnoj i ćiriličnoj varijanti

Postoji mnogo bajkovitih priča o ljubavi, ali ova je sigurno jedinstvena. Bela je dobra djevojka, skromna i marljiva. Ona se brine za svoga oca, pronalazača koji jedan dan zalutavši u šumi završava zatvoren u hladnom, sivom dvorcu.

Bela u zamjenu za slobodu svog oca, postaje zarobljenik u dvorcu Zvijeri, ali kako ju je upoznavala, shvatila je da je Zvijer zapravo mnogo bolja nego što izgleda. Družeći se s gospodarom dvorca, ljubazna djevojka otkriva njegovu nježnu stranu. Večeraju, druže se, plešu i među njima se stvaraju simpatije.

Zvijer se zaštitnički ponašala prema djevojci u opasnim situacijama, tako da se ljepotica zaljubila. Stara kletva je bila razbijena i Zvijer se pretvorila u prelijepog princa.

“Ljepotica i zvijer” od danas u prodaji na kioscima širom BiH / dostupna u latiničnoj i ćiriličnoj varijanti

Vjerovali ili ne, ali priča o Ljepotici i Zvijeri je veoma, veoma stara – prve priče nastale su oko 5. vijeka i postoji oko 180 njenih verzija. Mnogi evropski narodi imaju po nekoliko, a u svakoj, riječ je o mladoj, pametnoj i skromnoj djevojci zvanoj Bela (Belle na fracuskom znači Ljepotica).

U jednoj verziji ona ima ohole sestre koje su od svog oca kao dar s putovanja zatražile razna bogatstva dok je ona, najmlađa skromno zatražila ružu. No, nezgoda počinje kad otac ružu uzima iz vrta opasne Zvijeri. Prvi zbir priča o Ljepotici napisala je Madame de Vilnev 1740. godine i to na čak 300 stranica, koja je poslužila i za Disneyjev film.

Svakog četvrtka na kioscima novi naslov iz serijala najljepših Disneyjevih klasika. Svi koji su na kioscima propustili neku od knjiga mogu je naručiti na www.tropik.ba ili pozivom na telefon: 032/244-744. 

KAKO DO POKLONA?

Jedan primjerak knjige “Ljepotica i zvijer” možete da osvojite i vi. U komentaru navedite naslove sedam do sada objavljenih knjiga i obavezno podijelite ovu objavu na vašem facebook profilu! 

Dobitnice/i će biti izabrani u srijedu metodom slučajnog izbora!

Foto: TROPIK

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *