Must see: Izložba “ANIminiMALS” u Cafeu YOKO // Banjaluka

by | 23 Novembra, 2018

“ANIminiMALS”, prodajna izložbu četiri domaće likovne umjetnice, biće otvorena 27. novembra u Cafeu YOKO u Banjaluci i trajaće do 4. decembra. Posjetioci će moći da vide grafike, vezove i crteže Vesne Majstorović, Jelene Rakić, Jelene Ružojčić i Ane Vasić, koje su diplomirale na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i iza sebe imaju mnoštvo nagrada i izložbi.

Izložba će objediniti radove različite estetike, rađene različitim tehnikama, a povezuju ih forma minijature i tematika. Motivi životinja (zmija, smrdibuba, ptica), kao prirodni ciklusi i mitološka bića preokupacija su autorki na više nivoa.

Zmija istrajno zaposjeda crteže, vezove i animacije ciklusa “Serpents” Vesne Majstorović, kao simbol iskonske životne snage što se neprestano raspliće, iščezava i ponovo se rađa.

Jelena Rakić u ciklusu “Smrdljivi martin” smrdibubi veze ruho kakvo je pripadalo egipatskom sakarabeju kako bi za naš kulturološki prostor oživotvorila sasvim novi simbol plodnosti i preporoda, i tako označila civilizacijsku vrijednost tog prostora.

“Let” je naziv ciklusa grafika Jelene Ružojčić, koja tehnikom suve igle urezuje pticu – onu koja “sama, pjeva u potpunom mraku”.

Ana Vasić predstavlja crteže inspirisane prirodom, njenim ciklusima i vidljivim i nevidljivim svijetom oko nas. Simboli, mitološka bića, prirodne pojave i podsvijest polazna su tačka njenih radova.

Više o autorkama:

Vesna Majstorović (Phillyjonk) se bavi različitim medijima: ilustracijom, animacijom, vezom, videom, fotografijom, kao i intervencijama u javnom prostoru. Svoj rad opisuje kao konstantnu potragu za najboljim načinom da izrazi svoje ideje koje se tiču kako njenog unutarnjeg života tako i svijeta u kojem živi. Godine 2017. dobila je nagradu MSURS i Akademije umjetnosti za najbolje radove na godišnjoj izložbi Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, a 2018. godine bila je finalistica za nagradu ZVONO (Young Visual Artist Award). Na izložbi “ANIminiMALS” predstaviće se crtežima, vezovima i animacijom iz ciklusa “Serpents”.

Vesna Majstorović – Ciklus Serpents

Jelena Rakić rođena je 1994. godine u Banjoj Luci. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na studijskom programu likovnih umjetnosti, smjeru Slikarstvo, u klasi prof. mr Danka Brkića. Dobitnica je brojnih nagrada i učesnica na nekoliko grupnih izložbi i kolonija u zemlji i regionu. Podjednako je aktivna na polju slikarstva, kao i u fotografiji, performansu i video umjetnosti. Na izložbi “ANIminiMALS” predstaviće se vezovima iz ciklusa “Smrdljivi martin”.

Jelena Rakić – Ciklus Smrdljivi martin

Jelena Ružojčić je diplomirala 2017. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, smjer Grafika, u klasi Nenada Zeljića. Priredila je osam samostalnih i više kolektivnih izložbi u BiH, Srbiji, Kini, Japanu, Rusiji i Poljskoj. Dobitnica nekoliko nagrada iz oblasti grafike. Na izložbi “ANIminiMALS” predstaviće se grafikama iz ciklusa “Let”.

Jelena Ružojčić – Ciklus Let

Ana Vasić, 23 godine, diplomirala je grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Radi na poljima grafičkog dizajna, crteža, ilustracije i video umjetnosti. Čestica, energija, vibracija, istorija i mitologija sjedinjavaju se u novom obliku, stavljeni u novi kontekst sa autorkinim ličnim pečatom. Koristi simbole, mitološka bića, prirodne pojave i podsvijest kao polaznu tačku u crtežu. Svojim radovima želi da gledaoca uvede u svoj magični svijet i omogući mu da nakratko živi u njemu.

Ana Vasić

ljepotaizdravlje.ba/S. Vujanović

Foto: Promo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.