Nastavak ekološkog projekta “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine”

by | 8 Novembra, 2017

Veliki ekološki projekt “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” ulazi u četvrtu godinu uspješne saradnje, a tim povodom organizatori javnosti su prezentovali plan aktivnosti za sljedeću godinu.

S lijeva na desno: Hrvoje Gavrančić, Nermina Arnautović, Tatjana Paunovski, Maja Munda, Vedrana Biberović

“Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” nakon uspješne tri godine, u proljeće 2018. kreće s pet akcija čišćenja voda, kojima prethodi prodajna akcija u Bingo prodavnicama.

U sklopu tradicionalnog ekološkog projekta kompanije Henkel i Bingo, pod vodstvom Ronilačkog kluba “Bosna” iduće godine biće očišćene rijeka Željeznica u Trnovi, Boračko jezero kod Konjica, Ramsko jezero blizu grada Prozora te Prokoško jezero i Malo Plivsko jezero. O važnosti projekta govori činjenjica da je samo prošle godine u akcijama čišćenja učestvovalo je oko 130 ronilaca, a izronjeno je i zbrinuto više od 600 vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume.

“Nakon što već tri godine radimo ovaj projekt s mnogo ljubavi i uspjeha, motivisani smo da s čišćenjem voda naše zemlje nastavimo. Zajedničkim trudom s partnerima, kompanijama Bingo i Eko Život te Ronilačkim klubom ‘Bosna’ i sljedeće ćemo godine raditi na tome da BiH ima što čišću prirodu. Zahvalni smo svim kupcima koji učestvuju u sad već tradicionalnoj akciji i veselimo se i ovoj sezoni”, izjavila je Nermina Arnautović, key account manager Henkela i tako najavila još jednu akciju u kojoj mogu učestvovati svi građani kupovinom Persil, Silan i Somat proizvoda u Bingo prodavaonicama.

“Radujemo se još jednoj sezoni ovog projekta i saradnji sa Henkelom i ostalim partnerima. Nadamo se da stanje na rijekama i jezerima neće zabrinjavajuće kao do sada. Ono što ćemo nastojati da uradimo u narednih nekoliko mjeseci do samog početka čišćenja je prezentacija aktivnosti kroz Bingo prodavnice i upućivanje što većeg broja kupaca u značaj ovog projekta. Dugoročno posmatrajući, možemo napraviti odlične rezultate u podizanju ekološke svijesti. Pozivamo kupce da u narednom periodu obrate pažnju na posebne oznake u našim prodavnicama na proizvodima Persil, Silan i Somat, pri čemu ćemo raditi i korigovati njihove cijene”, izjavila je Tatjana Paunovski, rukovodilac službe marketinga kompanije Bingo.

U proljeće 2018. počinje novih pet eko-akcija širom BiH, obećali su učesnici projekta!

Nakon velikog uspjeha prošle godine, i u 2018. će za čišćenje rijeka i jezera biti zaduženi ronioci pod vodstvom kluba “Bosna”.

“Mi najbolje znamo u kakvom su stanju naše rijeke i jezera i svakodnevno se suočavamo s ovim problemom. Samim tim, ne možemo dočekati ljepše vrijeme, čišćenje voda i finale ove akcije. O tome koliko su ovakve akcije čišćenja nužne najbolje govori činjenica što se na određene lokacije ove godine ponovno vraćamo iako smo ih čistili i prošle godine. Problem je veliki, a svijest ljudi o potrebi brige za vode teško se mijenja. Zato podržavamo ovaj projekt koji sad već kontinuirano daje rezultate jer tako možemo promijeniti situaciju”, izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba “Bosna”, čiji će ronioci ponovno iznijeti razni otpad za koji će se pobrinuti firma Eko život.

“Zadovoljstvo nam je što smo od samog početka projekta jedna od važnih komponenti ekološke akcije ‘Zajedno za čiste vode BiH’. Cilj ove akcije nije samo očistiti naše rijeke i jezera, već edukovati stanovništvo o lošim navikama i ukazati na štetnost otpada za okolinu te istaknuti ljepotu prirode koja nas okružuje. Kao i do sada ‘Eko život’ će u saradnji sa svojim partnerima serviserima obezbijediti da se otpad koji ronioci izvade iz naših voda zbrine na propisan način”, izjavila je Vedrana Biberović, projekt menadžerica “Eko života”.

Projekat od velikog društvenog značaja pokrenut je krajem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i javnost podstakla na ekološko djelovanje i zaštitu okoline, a nastavlja s radom i ove godine prodajnom akcijom te samim akcijama čišćenja u kojima će i ove sezone učestvovati više od stotinu ronilaca.

TEKST I FOTO: PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.