“Noć istraživača” u šest bh. gradova posjetile hiljade građana

by | 2 Oktobra, 2017

Još jedna Evrospka noć istraživača obilježena je u šest gradova BiH! Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bjeljina, Goražde i Travnik su bili domaćini manifestacije, koja je šesti put održana u BiH.

Manifestaciju u Sarajevu je otvorio Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno, u društvu sa Biljanom Čamur – Veselinović, pomoćnicom ministra, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Elmom Hašimbegović, direktoricom Historijkog muzeja BiH.

Obraćajući se prisutnima, Khaldoun je rekao: “Investirati u u vašu radoznalost znači investirati u budućnost svih vas, naročito djece koja su ovdje danas sa nama. Mi, kao Evropska unija, smo veoma zainteresovani za zajednički rad. Zbog toga smo i omogućili pristup programima za nauku i istraživanja i za institucije i organizacije u BiH.”

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno

Khaldoun je izrazio želju da u nauci bude što više žena, te pozvao sve djevojčice u publici da budu naučnice kada odrastu.

“Ulaskom u evropske programe (za nauku i istraživanja) BiH je zvanično postala dio evropskog istraživačkog prostora, gdje imamo iste obaveze ali i prava, kao i sve druge organizacije i institucije iz zemalja članica Evropske unije”, naglasila je u svom govoru Biljana Čamur-Veselinović. Ona je takođe najavila da će Ministarstvo civilnih poslova BiH ove godine prvi put dodijeliti nagradu za doprinos nauci na međunarodnom planu.

U svih šest gradova građani su imali priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima bh. institucija, organizacija i pojedinaca koji se bave naukom i inovacijama, te učestvovati u radionicama, kvizovima, interaktivnim eksperimentima.

Posjetioci u Sarajevu su se upoznali sa i dvije značajne svjetske naučnice, koje su svojim radom doprinijele napretku čovječanstva: Marie Curie i Milevom Marić, suprugom Alberta Ajnštajna, ali koja je i sama posjedovala briljantan um naučnice.

Profesor Atom je i ove godine zabavljao posjetioce nagradnim kvizom i zabavnim sadržajima u njegovom naučnom kabinetu, te dobijao lajk za pametnu energiju.

Roboti su za jedno veče okupirali Historijski muzej i osvojili dječiju pažnju, a LED nation je pokazala kako se igrati sa svjetlošću. U Zemaljskom muzeju vladali su Rimljani i matematičari, a na Sajmu nauke i tehnologije inovacije.

U takmičarskom dijelu programa osvojene su i vrijedne nagrade.

SAJAM NAUKE I TEHNOLOGIJE: KREIRAMO BOLJE SUTRA – ZA NAJINOVATIVNIJU PREZENTACIJU

* Elektrotehnički fakultet u Sarajevu u saradnji sa Deutche Gesellschaft fur internationale Zusammenarbeit GMBH (GIZ) – Automobil upravljan pomoću mobilne aplikacije
* Učenici Ajla i Harun Čomor – Inovativno smanjenje entropijske krize koristeći nanotehnologiju aerogel izolacije
* Poljoprivredno-prehrambeni fakultet – Savremena poljoprivreda

NATJECANJE SREDNJIH ŠKOLA ZA NAJBOLJI NAUČNO – ISTRAŽIVAČKI PROJEKAT

* Međunarodna srednja škola Tuzla za projekat “Tea Time”
* Elektrotehnička škola za energetiku za projekat “Svetlosni koraci”
* Elektrotehnička škola za energetiku za projekat “Solarni suncokret”

NATJECANJE OSNOVNIH ŠKOLA “Kreiramo bolje sutra” – likovni radovi

* Muhamed Zahitović
* Lamija Maslo
* Selma Hadžihasanović
* Irhad Marić i Alem Dahić

Više fotografija u galeriji; kliknite na fotografiju za pregled u većoj rezoluciji!

I ove godine “Evropska noć istraživača” u BiH ruši rekorde po broju prijavljenih učesnika, broju aktivnosti i posjetilaca!

Organizatori se nadaju da će se ovaj trend rasta u brojkama i sadržaju nastaviti i idućih godina.

Do tad, aktivnosti oko Evropske noći istraživača možete pratiti na web stranici www.nocistrazivaca.ba, ili na facebooku – facebook.com/NocIstrazivacaBiH.

“Evropska noć istraživača” je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa EU i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, “Noć istraživača” obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država.

Od 2014. godine “Noć istraživača” je postala “Evropska noć istraživača” pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

TEKST I FOTO: PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.