Novi recepti iz emisije “Lonci i poklopci”

by | 30 Septembra, 2014

Uz mnogo korisnih savjeta za pripremu obroka, Vjeko Kramer, najpoznatiji tv kuhar u BiH otvorit će i ove nedjelje vrata ‘svoje’ kuhinje i unijeti osvježenje u našu svakodnevicu.

LONCI I POKLOPCI 05 10 2014.Still018

Dakle, od 12 sati, 5.10.2014. u programu najgledanije televizije u Bosni i Hercegovini, OBN TV imat ćete priliku pogledati još jedno izdanje kulinarskog showa, „Lonci i poklopci“ a njegov voditelj šarmantni Vjeko Kramer će pripremati jela koja ćete i sami željeti kušati, na brz i jednostavan način, s namirnicama koje je jednostavno nabaviti i pripremiti u svakoj kuhinji.

Svi koji ste ostali bez ideja šta kuhati ili ste umorni od svakodnevnog razmišljanja kako pripremiti brza i ukusna jela s namirnicama koje je moguće nabaviti u samoposluzi ili na tržnici budite uzprogram OBN TV.

GRATINIRANA TJESTENINA S PATLIDŽANIMA

400 g tjestenine Filiz
3 patlidžana
5-6 češnjeva češnjaka
50 g maslaca
2 žlice brašna
½ l mlijeka
200 g tvrdog žutog sira i 80 g parmezana
muškatni oraščić
100 g hljebnih mrvica
sol i papar
Vegeta

Patlidžane isjeći na tanje ploške, posoliti i ostaviti 10-ak minuta da se ocjede pa ih izgrilati na grill tavi. Grilane patlidžane ohladiti pa isjeći na tanje trakice. Za to vrijeme u tavi otopiti maslac i na njemu popržiti brašno te dodati mlijeko i na taj način napraviti bešamel, koji začinimo muškatnim oraščićem, usitnjenim češnjakom, paprom i vegetom. Tjesteninu filiz skuhati u slanoj vodi i ocjediti. Pomješati ocjeđenu tjesteninu, bešamel, grilane patlidžane isječene na trakice i ribani sir. Dno tepsije lagano pouljiti pa posuti hljebnim mrvicama i parmezanom, pa na tu podlogu složiti mješavinu od tjestenine i patlidžana, posuti hljebnim mrvicama i parmezanom i peći u pećnici 30-ak min. na 180°C. Ovo jelo može se poslužiti kao prilog mesnim jelima ili kao samostalno vegeterijansko jelo.

JANJEĆA JETRICA U POVRĆU

600 g janjećih jetrica
2-3 mrkve
2 glavice luka
1 poriluk
2 paprike
2 dl soka od rajčice
5-6 češnjeva češnjaka
vezica peršunovog lista
temeljac
sol i papar
Vegeta

Luk, poriluk, paprike i mrkvu očistiti. Luk, zeleni dio poriluka i paprike nasjeckati na kockice, pola mrkve možete isjeći na kockice i pola naribati na najsitnijem ribežu, bijeli dio poriluka isjeći na tanke kolutiće Svo povrće ispirjati na malo ulja, pa kada omekša dodati mu jetrice koje ste prethodno isjekli na kocke veličine 1,5×1,5cm, zalijemo malo temeljcem i pirjamo par minuta. Začinimo solju i paprom, vegetom i dolijemo sok od paradaiza pa pustimo da provrije. Na kraju obilato pospite usitnjenim češnjakom i peršunovim listom.

JUHA OD GLJIVA

½ kg gljiva
1 poriluk
5-6 češnja češnjaka
1 paprika i 2 krumpira
vrhnje za kuhanje
temeljac
sol i papar
crvena dimljena paprika
ulje
Vegeta

Paprike i krumpir isjeći na kockice pa popržiti na ulju, nakon par minuta dodati poriluk sječen na kolutiće na kraju dodati gljive isječenena listiće. Mješavinu pržiti dok ne omekša, kada gljive puste vodu odvojiti dvije žlice smjese radi dekoriranja prilikom posluživanja. Ostatak pirjanog povrća pirjati još par minuta pa doliti temeljcem, začiniti solju i paprom, crvenom dimljenom paprikom i vegetom pustiti da kuha 10ak minuta i onda propasirati. Dodati vrhnje za kuhanje, smanjiti vatru i prema potrebi dodatno začiniti. Prilikom serviranja dekorirati komadićima pirjanih gljiva ili ih posebno nekoliko izgrilati samo za to.

TURSKA SALATA OD MRKVE

½ kg mrkve
2-3 češnja češnjaka
2-3 dl jogurta
sol i papar
kopar
limunov sok
maslinovo ulje

Mrkvu operemo, ogulimo te krupno naribamo. Češnjak ogulimo i usitnimo. Na malo ulja popržimo ribanu mrkvu i češnjak oko 10-ak minuta. Pirjanu mrkvu ohladimo. Jogurt začinimo koprom, limunovim sokom, solju i paprom te u tako pripremljen dresing lagano umješamo mrkvu. Salatu prije posluživanja ohladiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.