Categories Beauty

Menta na licu? Da, a ovo su benefiti…

Mentu koristite, pretpostavljamo, za kuhanje ili kao “pomagalo” za ublažavanje glavobolje, mučnine… a sada je red da je testirate i kao biljku za njegu lica!

Od lagano peckavog osjećaja koji nastaje pri prvom dodiru s kožom, pa do poboljšanja tena – postoje neke stvari zbog kojih volimo supstanci koje se nalaze u menti.

Evo kako menta djeluje na lice

Zbog antibakterijskog djelovanja mentola menta može licu dati sjajan i čisti izgled, boriti se protiv mitesera i akni, pa čak i posvijetliti ten. Takođe rashlađuje kožu te svojim antiseptičkim djelovanjem pomaže u ublažavanju iritacija nakon ujeda insekata.

Kako pravilno koristiti mentu?

Menta može snažno djelovati pa zato morate biti oprezni kad je nanosite na lice. Najbolje je koristiti proizvode koji su razvijeni posebno za njegu lica. Ako sama pravite proizvod za njegu kože, pazite na odabir ulja mente. Naime, nije svako ulje (u zavisnosti od toga od koje je vrste mente) pogodno za direktan kontakt s kožom.

Važno!!! Ako je menta prejaka za kožu, može je ozbiljno nadražiti. Zbog toga je ulja od mente najbolje uvijek nanositi razrijeđena (npr. s vodom ili aloe verom). To prvenstveno vrijedi za žene s osjetljivom kožom.

Izvor: miss7.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *