Kuglice od kelja

by | 19 Marta, 2016
kuglice-od-kelja
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
– 1 glavica kelja
– 250 g mljevenog mesa
– 150 g svježe kobasice
– 100 g pileće džigerice
– 2 kašike ajvara
– 1 jaje
– 4 kašike prezli
– 2 l juneće supe iz kocke
– mješavina začina
– so, biber
Za preliv od paradajza:
– 1 glavica crnog luka
– 100 g šunke
– 2 mrkve
– 4 dl soka od paradajza
– 1 kašika gustina
– 3 kašike ulja
– so

Priprema:
1. Listove kelja odvojiti od glavice, a zatim grupisati po tri lista veličine 10, 7 i 5 cm. Ukoliko listovi nisu odgovarajuće veličine, možete ih isijeći.
2. Oblikovane listove kratko blanširati u slanoj vodi da omekšaju.
3. Kobasicu i pileću džigericu sitno isjeckati.
4. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso, kobasice, pileću džigericu, jaje, prezle i ajvar. Dodati začine po ukusu i dobro izmiješati.
5. Prvo najveći list kelja (10 cm) premazati sa malo fila i preklopiti manjim listom (7 cm). Zatim premazati sa malo fila i preklopiti najmanjim listom (5 cm). Filovanu gomilicu saviti u polukrug i uviti u foliju. Na isti način od preostalog materijala napraviti još kuglica od kelja. Foliju izbosti čačkalicom na nekoliko mjesta.
6. U veću šerpu sipati juneću supu iz kocke i kuhati dok ne proključa. Potom u nju spustiti kuglice kelja i kuhati najmanje 35 min.
7. Kuhane kuglice od kelja izvaditi iz supe i ostaviti da se ohlade pa ih preliti prelivom od paradajza.
Preliv od paradajza:
1. Crni luk i šunku isjeći na kockice, a mrkvu izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk i šunku, dodati mrkvu te i nju kratko propržiti.
3. Zatim dodati sok od paradajza i kuhati na umjerenoj temperaturi dok mrkva ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati mješavinu gustina sa malo vode i začine po ukusu te kuhati dok se ne zgusne.

Izvor: Life content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.