Lagane punjene tikvice

by | 8 Jula, 2019

Sastojci: 

3-4 male okrugle tikvice ili 2-3 obične duguljaste
1 luk
mala šolja (2 dl) riže arborio
3-4 šnitice pancete ili kakvog drugog suhog mesa
1 mrkva
3 kašike kisele pavlake
100 g sira edamera ili gaude
suhi povtni začin, sol, biber

Priprema:

Tikvice prepoloviti po dužini ako su duguljaste, ako su okrugle, odrezati im vrh kao kapu. Izdubiti ih oprezno uz pomoć malog nožića i kašičice te ih kratko prokuhati u većoj količini slane vode (pet min). Blanširane tikvice ocijediti pa složiti u vatrostalnu posudu premazanu uljem ili maslacem.

Za punjenje od riže, dinstati na malo ulja sitno sjeckan luk i pancetu, nakon nekoliko minuta dodati ostatak izdubljenih tikvica i rižu. Promiješati, dodati tri šolje vode, začiniti pa uz povremeno miješanje kuhati dok riža ne upije gotovo svu tekućinu. Tada dodati kiselu pavlaku, eventualno popraviti okus pa dodati i sir. Promiješati da se sir otopi, pa tom mješavinom puniti tikvice.

Zapeći tako punjene tikvice u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 25 minuta.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.