Minestrone

by | 6 Februara, 2016
Foto: Mica kuvarica
Foto: Mica kuvarica

Sastojci:
– 200 g bijelog graha
– 2 glavice crnog luka
– 1 prasa
– 4 paradajza
– 4 krompira
– 1 veza zeleni (mrkva, paštrnak, celer, bijela zelen)
– 1 manja tikvica
– 100 g tjestenine
– biber u zrnu
– 1 lovorov list
– 4 čehna bijelog luka
– veza svježeg bosiljka
– 1 kašika maslinovog ulja
– so

Priprema:
1. Grah potopite prethodno veče u hladnu vodu. Sutradan stavite da se kuha, pa kada provri, prospite prvu vodu. Sipajte drugu, toplu vodu tek toliko da prekrije grah. Dodajte nekoliko zrna bibera, lovorov list i kuhajte dok ne omekša. Procijedite ga, a tečnost od kuhanja sačuvajte.
2. Na malo ulja ispržite sitno isjeckan crni luk i prasu. Dodajte mrkvu, peršun i paštrnak isjeckane na kockice i celer isječen na kolutove. Kratko propržite, a potom nastavite s dinstanjem dolivajući vodu po potrebi.
3. Paradajz potopite u vruću vodu, ogulite i isijecite na kockice. Dodajte u šerpu s povrćem i nastavite s dinstanjem.
4. Potom ubacite lovorov list, grah i tečnost u kojoj se kuhao, dodajte još malo vode ukoliko je suviše gusto.
5. Pred kraj kuhanja dodajte krompir i tikvicu isječene na kockice, pa kuhajte oko 15 minuta.
6. Ubacite tjesteninu i nastavite s kuhanjem dok povrće i tjestenina ne omekšaju.
7. Sitno isjeckajte bijeli luk i bosiljak, sipajte malo ulja, promiješajte i prelijte preko povrća u supi.

 

Izvor: Life content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.