Prijedlog za ručak: Morski plodovi na krompiru

by | 31 Maja, 2016
Foto: Dobra Hrana

Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
– 350 g morskih plodova
– 1 glavica crvenog luka
– 2 čena bijelog luka
– 1 tikvica, ulje
– 1 manji plavi patlidžan
– 300 g pelata paradajza
– 4 drške celera
– 2 mrkve
– 500 g krompira
– 60 g margarina
– mješavina začina

Priprema:
1. Crveni luk očistiti i isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati.
2. Tikvicu i plavi patlidžan oguliti i isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende.
3. Drške celera oguliti, a potom isjeći na polumjesece.
4. Na malo ulja propržiti crveni i bijeli luk, a zatim dodati mrkvu i stabljike celera. Pržiti dok povrće ne omekša.
5. Dodati plavi patlidžan i tikvice, pa dinstati na umjerenoj temperaturi neprekidno miješajući dok povrće ne omekša.
6. Pelat paradajza izmiksati i sjediniti sa povrćem. Dodati začine po ukusu i nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj dinstanja dodati morske plodove.
7. Krompir oguliti i isjeći na listove, a zatim ga obariti u slanoj vodi. Procijediti ga i ispasirati, pa umutiti sa margarinom i začiniti po ukusu.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti, u nju preručiti povrće sa morskim plodovima i poravnati.
9. Odgore rasporediti pire krompir i kratko zapeći u rerni.

IZVOR: DOBRA HRANA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.