Categories Glavno jelo

Punjena pastrmka na krompiru

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
4 očišćene pastrmke (po 300 g)
1 veza peršuna
1 limun
4 velike mrkve
800 g bijelog krompira
4 čena bijelog luka
1 veća glavica crvenog luka
1 ravna kašika mljevene paprike
2 kašike brašna, ulje
supe od povrća po potrebi
mješavina začina

Priprema:
1. Peršun i bijeli luk što sitnije isjeckati, crveni luk isjeći na kockice, a mrkvu izrendati na krupno rende.
2. Krompir oguliti i isjeći na tanje kolutove.
3. Sok od limuna iscijediti, a koru izrendati na sitno rende.
4. Sjediniti bijeli luk, polovinu peršuna, polovinu mrkve i rendanu koru limuna. Dodati začine po ukusu i promiješati. Pripremljenom smjesom napuniti pastrmke i preliti ih sokom od limuna.
5. Posebno sjediniti kolutove krompira, crveni luk, preostalu rendanu mrkvu, mljevenu papriku, brašno i začine po ukusu pa dobro izmiješati.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti te u nju sipati smjesu od krompira i poravnati. Preliti supom od povrća da ogrezne i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC 35 min. Potom u krompir utisnuti pastrmke i nastaviti sa pečenjem dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *