Rižoto sa suhim vrganjima

by | 23 Oktobra, 2019

Sastojci: 

300 g riže
20 g suhih vrganja
1 srednja glavica crvenog luka
1.5 l vode
100 ml bijelog vina
maslac
parmezan
maslinovo ulje
so
biber

Priprema: 

Vrganje prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Za to vrijeme isjeckajte luk na sitne kocke. Kada vrganji omekšaju, izvadite ih iz vode, a vodu procijedite kroz gustu cjediljku kako bi odstranili tvrđe komadiće. U tavu ulijte malo maslinovog ulja i stavite kašiku maslaca. Kada se masnoća zagrije, dodajte crveni luk. Pržite dok ne postane staklast, potom dodajte rižu, dobro promiješajte. Kada riža postane staklasta, dodajte vino. Ostavite nekoliko minuta da se krčka, odnosno dok alkohol ne ispari. Kada ispari počnite s postepenim dolijevanjem vode u kojoj su bili vrganji. Smanjite na srednju vatru, dodajte vodu malo po malo cijelo vrijeme miješajući. Kada je riža gotova, dodajte so, biber, nasjeckane vrganje i nekoliko kašika maslaca. Po želji dodajte parmezan, sve dobro promiješajte i poslužite odmah. Po želji pospite rukolom.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.