Categories Tjestenine

Hljeb sa začinskim biljem

Sastojci:

500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
300 ml tople vode
¼ kocke svježeg kvasca
3-4 kašike maslinovog ulja
4 čena usitnjenog bijelog luka
3 kašike usitnjenog kopra

Priprema:

1. Kvasac sa šećerom rastvoriti u malo vode, pa ostaviti da nabubri.
2. U posudi za miješenje pomiješati brašno i so, pa kada je kvasac spreman dodati ga u brašno. Zatim, usuti i ostatak tople vode, te zamijesiti mekano tijesto.
3. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti na narasta na toplom mjestu, oko pola sata.
4. Tijesto lagano premijesiti i podijeliti na 12 jufkica. Svaku jufkicu fino oblikovati i redati u pleh ili tepsiju. Tako pripremljeno tijesto pokriti i ostaviti desetak minuta da nadođe.
5. Spremno tijesto blago premazati maslinovim uljem, pa peći u ugrijanoj rerni na 220º C, dok ne dobije zlatno-rumenu boju.
6. Za to vreme, sjediniti bijeli luk, kopar i maslinovo ulje.
7. Pečen hljeb izvaditi iz rerne i bogato premazati pripremljenim začinima. Ostaviti da se prohladi pa poslužiti.

Izvor: Pošalji recept Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *