Categories Fitness

Isprobali smo najlakšu vježbu za ravan stomak…i djeluje!

Za ravan stomak ne morate da se mučite i radite beskonačan broj trbušnjaka, jer smo pronašli najlakšu vježbu za postizanje sjajnih rezultata. Ova vježba ne može biti lakša, a jedino što je bitno je da morate pravilno disati.

U ovoj vježbi disanjem se aktiviraju i jačaju najdublji abdominalni mišići, zapravo, disanjem izazivamo kontrakcije. Ako radite ovu vježbu pravilno, ojačaćete cijeli središnji dio tijela kao i donji dio leđa, što će vam poboljšati držanje. Ovakva tehnika dubokog disanja dio je pilatesa i joge, ali možete je raditi odvojeno od tih vrsta vježbi.

1. Čim se probudite (idealno bi bilo na prazan želudac i dok ste još u krevetu) legnite na leđa sa savijenim koljenima, a stopalima oslonjenim na krevet. Udahnite, pa duboko izdahnite i uvucite stomak toliko jako kao da pupak želite da prilijepite uz kičmu. Što više izdahnete to će biti jača kontrakcija i učinkovitost ovog pokreta.

2. Zadržite uvučeni stomak 15 sekundi za početak, a kako napredujete produžite trajanje sve do 60 sekundi, uzimajući plitke udisaje prema potrebi. Ponovite 3 do 5 puta.

3. Kada ste spremni za težu verziju ove vježbe, radite vježbu klečeći na koljenima i dlanovima, sjedeći ravno na stolici ili na lopti za pilates.

4. Nakon određenog vremena vježbanja stomak ćete moći držati stisnutim dok sjedite ili stojite tokom cijelog dana.
Ako budete radili ovu vježbu za ravan stomak redovno, zdravo se budete hranili i radili i svoj uobičajeni trening, rezultate ćete vidjeti i osjetiti već za 2 nedjelje.

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock/A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *