Categories Fitness

Trening na plaži, što da ne?!

Kao zamjenu za sprave iz teretane, možete iskoristiti stijenu, mol ili vez za barke, te tako vježbati jogu, istezanje, sklekove… 

Ako volite aktivnosti i na odmoru i ne obazirete se na radoznale posmatrače, na plaži isprobajte vježbe pomoću kojih možete očuvati dobru formu. Najbolje vrijeme za trening je u zoru ili kasno popodne. Oba će (posebno onaj jutarnji) ubrzati metabolizam, razbuditi tijelo i očistiti um. Program čine osnovne vježbe snage koje se izvode u fitness centrima, s tim što ćete strunjaču, klupicu i loptu zamijeniti molom, stijenom i plažom.

Ako ste sretnici koji mogu vježbati pored mora, svakako je bolje da ste u hladu, gdje je dobra cirkulacija vjetra. Bitno je da svaku vježbu izvodite barem deset ponavljanja. Obratite pažnju i na hidrataciju, dovoljan unos vode koja, osim što utiče na znojenje, utiče i na krvni pritisak.

Ovo su vježbe koje će vam pomoći da održite savršenu liniju i tokom vrelih ljetnih dana:

Trening za stomak
Legnite na leđa i savijte noge. Izdahnite i primaknite donji dio leđa podlozi. Dignite noge i opružite ih. U početnoj poziciji noge su pod uglom od 90 stepeni. Na izdah, jednu nogu primičete podlozi, zadržavajući poziciju donjeg dijela leđa. Na udah vratite nogu u početnu poziciju i novim izdahom ponovite isto sa drugom nogom.

Sklekovi na stijeni
Stojeći se oslonite na stijenu rukama. Stisnite stomak i zadnjicu. Udahom zategnite ruke u laktovima, a snažnim izdahom ih ispružite, zadržavajući ravnu liniju tijela.

Vježbe za zadnjicu
Kleknite i postavite dlanove pod ramena. Stisnite trbušne mišiće i pazite da ne propadnete u donjem dijelu leđa i ramenima. Opružite nogu i malo je dignite u vazduh. Na izdah podignite nogu do linije tijela, a udahom je vratite u početnu poziciju.

Pogledajte video sa odličnim treningom na plaži:

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *