Categories Noviteti

Pivo smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga

Naučnici tvrde da je dobro konzumirati pivo jer ono ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga. Tako barem tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu American Journal od Medical Sciences.

Oni navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti pojavu kardiovaskularnih bolesti.

“Ljekari bi trebalo da budu svjesni rastućih dokaza koji podržavaju nutritivne i zdravstvene prednosti umjerene konzumacije alkohola kao dijela zdravog načina života”, navodi se u studiji.

Nutricionistica Sisi Yip za South China Morning Post izjavila je da pivo sadrži tragove minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma.

“Pivo takođe uključuje niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje doprinose okusu, maglici i punoći”, kazala je Yip.

Ovi polifenoli su prirodna jedinjenja koja se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom tijelu u borbi protiv bolesti. Pomažu u smanjenju rizika razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.

No, naučnici ističu da se prednosti osjete samo u slučajevima umjerenog konzumiranja piva, nikako u velikim količinama.

Izvor: klix.ba Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *