Categories Tajne psihe

Mjesec i zdravlje: Mladi Mjesec djeluje inspirativno, a puni izaziva nesanicu

Mladi Mjesec na ljude djeluje inspirativno, pobuđuje kreativnost i puni pozitivnom energijom, dok pun izaziva nesanicu i razne anksioznosti.

Većina vas je čula za ponašanje prouzrokovano mjesečevim mjenama, ali da li ste se ikad zapitali može li Mjesec uticati na vaše zdravlje? 

Rick Fienberg, stručnjak i naučnik, tvrdi da Mjesec ne može uzrokovati nikakve  psihičke ni fižičke promjene na ljudskom tijelu. Iako je istina da Mjesec utiče na plimu i oseku, većina mitova koje o njegovom uticaju znamo su neistiniti. Ipak, ostali istraživači su nastavili da proučavaju mjesečeve faze i njihove učinke na zdravlje. Ova istraživanja dovela  su  do sljedećih zaključaka:

Saobraćajne nesreće

Istraživači su posmatrali oko 13ooo motociklista i zaključili da Mjesec može ometati vozače, što dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća. Ove nesreće nisu posljedica neke više sile, nego vozači često posmatraju Mjesec, odlutaju u mislima i izgube kontrolu nad vozilom.

Problemi sa psihom

Sprovedeno istraživanje uključivalo je 1800 ispitanika koji imaju problema sa mentalnim zdravljem i tokom punog Mjeseca nije zabilježen nijedan ozbiljniji  slučaj u odnosu na ostale dane. Naučnici smatraju, da ako i postoji uticaj Mjeseca na ljudsku psihu, vjerovatno je veoma mali i rijedak, zbog čega  ga i ne svrstavaju u statistiku. S druge strane, proučavano je 782 ispitanika koji nemaju mentalnih problema i kod njih je za vrijeme punog Mjeseca primijećen osjećaj blage tjeskobe i depresije.

Nesanica

Istraživanja pokazuju da se prosječno vrijeme  spavanja u toku punog Mjeseca smanjuje za 20 minuta. Takođe, potrebno je  oko 5 minuta duže da utonemo u  san. Tokom punog Mjeseca kvalitet sna je za nijansu lošiji. Tako da nema razloga za brigu ako ste u vrijeme punog Mjeseca razdražljivi i umorni.

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *