Categories Tajne psihe

Upoznati sebe – pravilo broj 1 sretnog života

Dva osnovna koraka na putu ka sretnom i ispunjenom životu su vjera u sebe i spremnost  da slijedimo svoje snove, ali da bismo mogli uspješno da ih slijedimo prvo moramo dobro upoznati sebe! A kada sebe  dobro upoznamo, ne postoji ništa lakše od prilagođavanja osnovnim pravilima sretnog života.

Jedina osoba koja može i smije uticati na tok vašeg života ste vi sami! Svaki savjet koji dolazi sa strane, bio on dobronamjeran ili ne, dobro je poslušati i o njemu porazmisliti, ali on nikako ne smije uticati na vašu životnu odluku! Zato je veoma važno da sebe spoznamo u potpunosti, jer ćemo jedino tako uspjeti da se fokusiramo na svaki  dio naše ličnosti, posvetimo se radu na njemu, i napravimo od sebe osobu koja je spremna da život uzme u svoje ruke.

Upoznati sebe kroz svoje želje

Da biste svoj život pretvorili u svojevrsnu avanturu potrebno je da preispitate svoja htijenja. Ne treba živjeti život isplanirano, već u trenutku, ali da bi svaki naš trenutak imao smisla, moramo imati neku viziju sebe kojoj ćemo svakodnevno težiti! Viziju sebe izgradićemo tako što ćemo bilo na papiru ili u glavi izlistati naše želje, prilagoditi ih našim mogućnostima, spojiti to u jednu želju, koju sami moramo ostvariti i tome ćemo svakodnevno težiti!

Sebi ste najbolji savjetnik i kritičar

Put ka već oformljenoj viziji sebe i svog života nije nimalo jednostavan, na njemu se nalaze brojni usponi,  ali i  padovi koji se moraju prevazići. Da biste poslije pada ustali i nastavili dalje neophodno je da budete motivisani. Motivacija ne može doći sama i vjerovatno će većina bliskih ljudi iz vašeg okruženja pokušati da vam pomogne, ali najbolju pomoć možete pružiti sami sebi. Ukoliko dobro poznajete sebe bićete svoj najoštriji kritičar, jer je svaki čovjek sa sobom najiskreniji. Sa druge strane, kritika koju uputimo sebi uvijek je konstruktivna, lakše ju je poslušati i prihvatiti. Razgovor sa sobom najbolja je motivacija koju možete dobiti, jer samo vi znate razloge zbog kojih ste na taj put krenuli i zašto ne smijete odustati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *