Sve je spremno za Kratkofil Plus

by | 23 Jula, 2013

Na današnjoj press konferenciji koja je održana u festivalskom centru u Domu omladine u Banjaluci organizatori su potvrdili da je sve spremno za ovogodišnji Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus koji počinje sutra u Banjaluci. Festival će trajati do 28. jula, a u okviru njega biće prikazana 43 filma u takmičarskom programu i odlični filmovi u revijalnom dijelu festivala. Dnevne projekcije održavaće se u Domu omladine, a večenje na tvrđavi Kastel.

3

Festival će biti otvoren filmom Harry Dean Stanton: Djelimično fikcija koji će, u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH, biti prikazan na tvrđavi Kastel u 22.45 nakon takmičarskog programa. Program na Kastelu sutra počinje u 21 čas.

Na Open Airu na tvrđavi Kastel, pored filma Harry Dean Stanton: Djelimično fikcija, biće prikazani filmovi Pussy Riot: Pank molitva, Čin smaknuća i Košnice, a u dnevnom programu prikazaće se i atraktivni blokovi kratkih filmova.

U okviru festivala održaće se i razgovor sa autorima dokumentarnog filma Pussy Riot: Pank molitva Maximom Pozdorovkinom i Mike Lernerom koji će biti održan u petak, 26. jula, sa početkom od 12.30 časova u Domu omladine.
Novinari i publika imaće priliku da sa našim gostima razgovaraju o ovom izuzetno aktuelnom i atraktivnom filmu.

Prestavnici NISI MASA, evropske mreže za mlade filmske stvaraoce takođe će gostovati na ovogodišnjem festivalu i svi zainteresovani imaće priliku da čuju njihovo izlaganje i da razgovaraju sa njima i to u subotu, 27. jula sa početkom od 14 časova u Domu omladine.

Predavanje će biti održano u okviru revije najnovijih filmova studenata Akademije umjetnosti Banjaluka.
Studenti i svi zainteresovani na ovom predavanju moći će saznati na koje sve načine mogu sarađivati sa mladim filmašima iz cijele Evrope, što uključuje studijska gostovanja u drugim zemljama, učešća na seminarima i radionicama, kao i mogućnosti za koprodukcije kratkih filmova

Podrška i partneri
Ove godine, kao i od samog osnivanja festivala, naši generalni pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banjaluka, ali su, na žalost, budžeti drastično smanjeni. Festival su podržali i strani partneri: prije svega Kancelarija za odnose sa javnošću Američke ambasade u BiH kojima smo posebno zahvalni, jer je njihova podrška bila presudna za nastavak rada ove godine uopšte.

Uveliko nam je pomogla i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, potom u saradnji sa British Council prikazujemo program BAFTE, Švajcarska i Rumunska ambasada u BiH pokrile su troškove dolaska i smještaja gostiju iz njihovih zemalja, što nam je, u ovoj kriznoj godini, olakšalo organizaciju u brojnim segmentima.

2

Ulaznice i nagrade
Na festivalu će se, kao i ranije, dodijeliti Grand Prix za najbolji film festivala, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, kao i specijalna priznanja žirija.

Žiri koji će odlučivati o nagradama činiće Božidar Trkulja, filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba koji je na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus je osvojio nagradu za najbolji regionalni film za „Priču sa početka vremena”, Corina Schwingruber Ilić je švajcarska vizuelna umjetnica i rediteljka, a njen prethodni film „Tone strasti” osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus i Daniel Ebner, direktor i selektor Kratkofilovog partnerskog festivala Vienna Independent Shorts iz Beča.

Ove godine ponovo smo vratili nagradu publike, a listove sa spiskovima takmičarskih filmova posjetioci će dobiti na ulazu, pa ih molimo da daju glas svom favoritu.

Ulaz na projekcije u 18 i 21 čas naplaćuju se 1 KM. Ulaz na sve projekcije filmova za studente Akademije umjetnosti Banjaluka koji su na dostavljenom spisku sa ove visokoškolske ustanove je besplatan.