Sve je spremno za Kratkofil Plus

by | 23 Jula, 2013

Na današnjoj press konferenciji koja je održana u festivalskom centru u Domu omladine u Banjaluci organizatori su potvrdili da je sve spremno za ovogodišnji Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus koji počinje sutra u Banjaluci. Festival će trajati do 28. jula, a u okviru njega biće prikazana 43 filma u takmičarskom programu i odlični filmovi u revijalnom dijelu festivala. Dnevne projekcije održavaće se u Domu omladine, a večenje na tvrđavi Kastel.

3

Festival će biti otvoren filmom Harry Dean Stanton: Djelimično fikcija koji će, u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH, biti prikazan na tvrđavi Kastel u 22.45 nakon takmičarskog programa. Program na Kastelu sutra počinje u 21 čas.

Na Open Airu na tvrđavi Kastel, pored filma Harry Dean Stanton: Djelimično fikcija, biće prikazani filmovi Pussy Riot: Pank molitva, Čin smaknuća i Košnice, a u dnevnom programu prikazaće se i atraktivni blokovi kratkih filmova.

U okviru festivala održaće se i razgovor sa autorima dokumentarnog filma Pussy Riot: Pank molitva Maximom Pozdorovkinom i Mike Lernerom koji će biti održan u petak, 26. jula, sa početkom od 12.30 časova u Domu omladine.
Novinari i publika imaće priliku da sa našim gostima razgovaraju o ovom izuzetno aktuelnom i atraktivnom filmu.

Prestavnici NISI MASA, evropske mreže za mlade filmske stvaraoce takođe će gostovati na ovogodišnjem festivalu i svi zainteresovani imaće priliku da čuju njihovo izlaganje i da razgovaraju sa njima i to u subotu, 27. jula sa početkom od 14 časova u Domu omladine.

Predavanje će biti održano u okviru revije najnovijih filmova studenata Akademije umjetnosti Banjaluka.
Studenti i svi zainteresovani na ovom predavanju moći će saznati na koje sve načine mogu sarađivati sa mladim filmašima iz cijele Evrope, što uključuje studijska gostovanja u drugim zemljama, učešća na seminarima i radionicama, kao i mogućnosti za koprodukcije kratkih filmova

Podrška i partneri
Ove godine, kao i od samog osnivanja festivala, naši generalni pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banjaluka, ali su, na žalost, budžeti drastično smanjeni. Festival su podržali i strani partneri: prije svega Kancelarija za odnose sa javnošću Američke ambasade u BiH kojima smo posebno zahvalni, jer je njihova podrška bila presudna za nastavak rada ove godine uopšte.

Uveliko nam je pomogla i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, potom u saradnji sa British Council prikazujemo program BAFTE, Švajcarska i Rumunska ambasada u BiH pokrile su troškove dolaska i smještaja gostiju iz njihovih zemalja, što nam je, u ovoj kriznoj godini, olakšalo organizaciju u brojnim segmentima.

2

Ulaznice i nagrade
Na festivalu će se, kao i ranije, dodijeliti Grand Prix za najbolji film festivala, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, kao i specijalna priznanja žirija.

Žiri koji će odlučivati o nagradama činiće Božidar Trkulja, filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba koji je na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus je osvojio nagradu za najbolji regionalni film za „Priču sa početka vremena”, Corina Schwingruber Ilić je švajcarska vizuelna umjetnica i rediteljka, a njen prethodni film „Tone strasti” osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus i Daniel Ebner, direktor i selektor Kratkofilovog partnerskog festivala Vienna Independent Shorts iz Beča.

Ove godine ponovo smo vratili nagradu publike, a listove sa spiskovima takmičarskih filmova posjetioci će dobiti na ulazu, pa ih molimo da daju glas svom favoritu.

Ulaz na projekcije u 18 i 21 čas naplaćuju se 1 KM. Ulaz na sve projekcije filmova za studente Akademije umjetnosti Banjaluka koji su na dostavljenom spisku sa ove visokoškolske ustanove je besplatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.