Sarmice s mladim sirom

by | 16 Januara, 2014

sarmice

Sastojci:

  • 16 većih listova blitve
  • 16 tankih listova šunke
  • 400 g mladog sira
  • 50 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 6 dl mlijeka
  • mirođija
  • mješavina začina

Priprema:

1. Listove blitve očistiti od korijena i istanjiti zadebljanja na sredini. Zatim ih oprati i preliti ključalom vodom pa ostaviti da se popare. Blitvu ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Mladi sir isjeći na pravougaonike.
3. Svaki list blitve prekriti listom šunke, a na jedan kraj staviti mladi sir. Bočne stranice presaviti ka sredini i urolovati kako bi se dobio izgled sarmice.
4. Posebno u šerpi otopiti puter pa dodati brašno i propržiti. Zatim dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko i uz neprestano mješanje kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati sarmice. Preliti ih sosom od mirođije i peći u zagrijanoj rerni na 200 oC 35 min.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept