Recept za bezglutenski cupcakes

by | 18.08.2025
Recept za bezglutenski cupcakes

Bezglutenski cupcakes – mali slatki užitak koji je istovremeno lagan, ukusan i prilagođen svima koji žele izbjeći gluten, a da ne odustanu od bogatog deserta.

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina.

Bezglutenski cupcakes

Ljubitelji bezglutenskih poslastica, u nastavku dostavljamo jednostavan recept za ukusne cupcakes sa vanilijom.

Recept za bezglutenski cupcakes

Recept za bezglutenski cupcakes

130 g bezglutenskog brašna
90 g šećera
120 ml vode (sobna temperatura)
30 ml biljnog ulja
1 kašičica bezglutenskog praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1 kašičica ekstrakta vanilije
Šarene mrvice (opcionalno)

Recept za bezglutenski cupcakes

Priprema:

Zagrijte rernu na 165°C. Pripremite standardni kalup za mafine sa 6 posudica. Ostavite sa strane.
U zdjelu dodajte šećer i vodu. Miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim dodajte ulje i dobro promiješajte.

Dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dobro miješajte 1-2 minute da bi dobili bolju strukturu, te na kraju dodajte ekstrakt vanilije.

Kašikom sipajte tijesto u kalup za mafine dok ne budu puni otprilike 2/3. Dodajte šarene mrvice (opcionalno).

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 165°C otprilike 20-ak minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.

Ostavite cupcakes da se ohlade u kalupu 10 minuta. Pospite šećerom u prahu i uživajte.

Recept za bezglutenski cupcakes

ljepotaizdravlje.ba

Berina Kapa