Danijela Jokić Vaislay: Kako donijeti odluku da li trebate da odustanete od svog cilja ili da ustrajete?

by | 13 Marta, 2023

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako donijeti odluku da li trebate da odustanete od svog cilja ili da ustrajete?

Održati motivaciju i ustrajati u postizanju svojih ciljeva može biti teško kad se počnu nizati prepreke, a posebno ako već duže vrijeme radimo na svojim ciljeva, a ne vidimo željene rezultate. U takvim situacijama, važno da donesemo objektivnu odluku da li bismo trebali odustati od našeg cilja, ili nastaviti dalje i/li pokušati neku drugačiju strategiju. Slijede savjeti koji će vam u tome pomoći:

Preispitajte svoju motivaciju

Zapitajte se koliko vam je zaista stalo da taj cilj postignete? Razlog neuspjehu u postizanju ciljeva i prokrastinaciji može biti i manjak motivacije za rad na cilju koji smo si postavili (što podsvjesno dovodi do otpora i samosabotaže). Odvojite vrijeme za samorefleksiju, kako biste iskreno evaluirali da li stvarno želite taj cilj postići i zašto (da li je to nešto što VI uistinu želite i da li je cilj koji želite postići u skladu sa vašim fundamentalnim vrijednostima)?

Umjesto odustajanja – promijenite strategiju

Ukoliko ste uistinu motivirani da radite na vašem cilju, zapitajte se da li uistinu sve pokušali da taj cilj ostvarite? Ne možemo raditi jednu te istu stvar (koja do sada nije dala željene rezultate) i očekivati drugačiji ishod.  Ako dosadašnje strategije za ostvarenje vaših ciljeva nisu dale željene rezultate, onda biste vjerovatno trebali da pokušate neku novu strategiju. Na primjer, ako dosadašnje strategije za marketing vašeg biznisa nisu dale željeni finansijski uspjeh, pokušajte s implementacijom drugačije strategije (ili unajmite stručnjaka koji vam može u tome pomoć).

Preispitajte da li vas u postizanju vaših ciljeva sabotiraju limitirajuća uvjerenja

Koliko god je važno imati dobru strategiju za ostvarivanje svojih ciljeva, mentalni sklop (mindset) i podsvjesna uvjerenja koja imamo sebi i naš osjećaj sopstvene vrijednosti, igraju jako veliku ulogu u tome da li ćemo ostvariti svoje ciljeve. Bez obzira koji cilj želimo postići, važno je da poradimo na našim uvjerenjima i zapitamo se da li uistinu smatramo da je nešto za nas moguće i koliko vremena, novaca i truda vjerujemo da nam je potrebno da bismo to postigli. Također je važno da se zapitamo da li doista vjerujemo da zaslužujemo uspjeh koji želimo postići? Koliko je limit (plafon) prihoda i uspjeha koji smo sami sebi ‘odredili’ i kolika je vrijednost koju mi određujemo za sebe?

Danijela Jokić Vaislay: Kako da ustrajete u svojim ciljevima i pobijedite prokrastinaciju

Unajmite life coach-a ili profesionalnog savjetodavnika

Ukoliko niste do sada mogli ostvariti svoje ciljeve sami, investirajte u pomoć relevantnog savjetodavnog stručnjaka i rad sa life coach-em. Jedna od najčešćih stvari koju mi klijentice kažu na kraju life coaching programa je da su za šest mjeseci rada sa mnom postigle više nego što su godinama unazad postigle same.

Statistike Američkog Društva Za Trening I Razvoj pokazale su da se vjerovatnoća postizanja cilja poveća sa 50% na 95% kada osoba ima coach-a, ili mentora koji će je bodriti i pomoći joj da pretvori svoj cilj/ideju u stvarnost, a rezultati psihološke studije koju je proveo dr. Anthony Grant, direktor Coaching Psychology Unit na Školi Za Psihologiju na Sydney Univerzitetu, pokazali su da “rad sa life coach-em može pomoći osobi ne samo da postigne ciljeve, već i da uveća sveopću dobrobit, te umanji stres i anksioznost”.

International Coaching Federation (ICF) je u svom istraživanju otkrila da „profesionalni coaching donosi […] svježe poglede na lične izazove, poboljšane vještine donošenja odluka, veću međuljudsku učinkovitost i povećano samopouzdanje, te da ljudi koji rade sa life couch-em mogu očekivati i značajno poboljšanje produktivnosti, zadovoljstva životom i poslom, te postizanje relevantnih ciljeva.”

Zapitajte se da li ste potražili potrebnu pomoć u ostvarivanju svog cilja? Koji bi vam stručna, coach, ili profesionalni savjetodavnik mogao pomoći da vas cilj ostvarite, dati vam objektivan feedback o tome da li je sa vašim resursima i u vašim okolnostima za vas realistično postići taj cilj, i ako da – koja bi najbolja, najbrža i najefektivnija strategija bila za to?

Budite objektivni prema sebi u donošenju odluke o tome da li trebate odustati od vašeg cilja i koliko bi vas, bilo odustajanje ili dodatno ulaganje vremena, energije, i novaca u rad na vašem cilju moglo ‘koštati’ u budućnosti. Imajte na umu da je nekada samo potrebno promijeniti strategiju i potražiti stručnu pomoć da biste ostvarili svoj cilj, no nekada je i odustajanje najmudrija odluka u nekom trenutku, posebno ako su šanse za ostvarenje vaših ciljeva (realistično i objektivno) male, ako ste se u procesu ostvarivanja vašeg cilja suočili sa iznenadnim i nepredvidivim preprekama na koje lično ne možete utjecati, ili vam je rad na vašem cilju postao stres koji vam značajno narušava mentalno i fizičko zdravlje.

Kao i u ostvarenju vaših ciljeva, konsultiranje sa life coach-em ili nekim drugim profesionalnim strucnjakom i savjetodavnikom, u donošenju ove vrste odluke može biti od velike pomoći. Imajte na umu da biste vjerovatno već ostvarili svoj cilj, da ga možete ostvariti sami, na način na koji ste pokušavali do sada.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Lordn / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.