Dijon salata od krompira: Lagana i bez majoneze

by | 22.05.2025
Dijon salata od krompira: Lagana ljetna priloga bez majoneze

Ova Dijon salata od krompira je osvježavajuća, lagana verzija omiljenog priloga za roštilj – i to bez majoneze!

Priprema: 10 minuta
Kuhanje: 15 minuta
Ukupno: 35 minuta
Porcije: 4

Dijon salata od krompira

Priprema se od samo pet jednostavnih sastojaka: krompir, senf, sirće, peršun i maslinovo ulje. Najbolje je koristiti male crvene krompire, koji kuhanjem postanu kremasti i nježni, ali zadržavaju svoj oblik. Dok se kuhaju na pari, pripremite preljev od jednakih dijelova bijelog vinskog sirćeta i Dijon senfa. Vrući krompir odmah prelijte prelivom – dok se hlade, upit će sve arome. Dovoljno je dodati maslinovo ulje i svježe sjeckani peršun i salata je spremna za serviranje.

Dijon salata od krompira – Sastojci:

  • 700 g crvenih mladih krompira, opranih i prepolovljenih (ili četvrtina ako su veći)

  • 1 kašika bijelog vinskog sirćeta

  • 1 kašika Dijon senfa

  • Krupna so i mljeveni crni biber, po ukusu

  • 2 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)

  • ½ šolje svježeg peršuna, sitno sjeckanog

Priprema:

1. Kuhajte krompir na pari:
U šerpu dodajte 2–3 cm vode i ubacite korpicu za kuhanje na pari. Vodu zakuhajte, dodajte krompir, poklopite i kuhajte 15–20 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša.

2. Pripremite preljev i dodajte krompir:
U velikoj posudi pomiješajte senf i sirće, posolite i pobiberite. U vruć preljev dodajte odmah kuhani krompir i lagano promiješajte. Ostavite da se hladi, povremeno miješajući, kako bi krompir upio aromu.

3. Završite i poslužite:
U ohlađenu smjesu dodajte maslinovo ulje i sjeckani peršun. Još jednom začinite po ukusu i poslužite.

Savjet: Zašto kuhati krompir na pari?

Parenje je brže od klasičnog kuhanja i sprječava da krompir upije previše vode. Također čuva više hranljivih tvari, posebno vitamin C.

Ako nemate korpicu za parenje, krompir možete kuhati klasično: stavite ga u hladnu vodu, dodajte malo soli, pa kuhajte dok viljuška lako ne prolazi kroz komad.

Čuvanje:

Ostatke salate možete čuvati u zatvorenoj posudi do četiri dana u frižideru. Prije serviranja, ostavite je 15-ak minuta na sobnoj temperaturi – tako će imati najbolji okus i teksturu.

Uz šta poslužiti Dijon salatu od krompira?

Ova salata se odlično slaže s mnogim jelima sa roštilja, naročito s piletinom, ribom ili svinjetinom. Preporučujemo je uz grilane pileće štapiće, filet bijele ribe s roštilja ili tople sendviče sa povrćem. Uz dodatak klasičnih ljetnih priloga poput kukuruza s roštilja i salate od lubenice i fete, dobit ćete savršen sezonski obrok.


Još recepata za salate od krompira koje vrijedi isprobati:

  • Njemačka krompir salata po starinskom receptu

  • Dimljena salata od krompira sa kukuruzom i čipotlom

  • Omiljena salata iz naše testne kuhinje

  • Krompir salata s jajima u stilu punjenih jaja

  • Salata od krompira i zelenih mahuna

ljepotaizdravlje.ba

Candice Bell/Getty Images Plus

Tagovi: