
Benefiti badema – i najbolji način da ih svakodnevno uvrstite u ishranu
Mali, ali moćni – ovi orašasti plodovi prava su nutritivna riznica. Benefiti badema su veliki i zato se trebaju naći u vašoj ishrani. Bademi su iz...
Ako tražite dobar i ukusan obrok koji se brzo priprema, a osvježava i zasićuje, grčka salata je vaš ljetni saveznik.
Grčka salata je klasik koji ne izlazi iz mode – i to s dobrim razlogom. Spoj svježih krastavaca, sočnih paradajza, slanih maslina, crvenog luka i kremaste fete pravi je praznik za nepce, a zahvaljujući jednostavnim sastojcima i brzini pripreme, idealna je opcija za tople dane kada želite nešto lagano, a ukusno.
Ova salata savršeno se slaže s grilovanom piletinom, ribom ili kriškom toplog domaćeg hljeba, ali je i sama po sebi dovoljno zasitna da može poslužiti kao glavni obrok. Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je pun tanjir boja, ukusa i zdravlja.
U restoranima širom svijeta, pa tako i kod nas, grčka salata se najčešće poslužuje sa zelenom salatom kao bazom. Međutim, tradicionalna grčka verzija – poznata kao horiatiki ili “seoska salata” – ne sadrži zelene listove. U originalu, sastoji se od paradajza, krastavaca, crvenog luka, maslina i fete, začinjenih maslinovim uljem i origanom.
Američki utjecaj pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka donio je verziju sa zelenom salatom, koja je postala standard u restoranima. Obje varijante su ukusne, ali ako želite autentično grčko iskustvo – izostavite zelenu salatu i uživajte u jednostavnosti osnovnih sastojaka.
Bez obzira na to da li se odlučite za klasičnu ili moderniju verziju, nekoliko savjeta može poboljšati ukus i svježinu vaše grčke salate.
Očistite i osušite listove
Ako koristite zelenu salatu, važno je da bude potpuno suha – u suprotnom će preljev skliznuti s listova i jelo će izgubiti na teksturi. Salatu operite odmah po dolasku iz prodavnice, osušite je u kuhinjskoj krpi ili posudi s papirnim ubrusima i čuvajte u frižideru. Tako pripremljena, ostat će svježa i do sedmicu dana.
Ublažite ljutinu luka
Crveni luk može biti prilično intenzivan, posebno sirov. Ako vam smeta njegova jačina, potopite ga desetak minuta u hladnu vodu s nekoliko kockica leda – to će mu ublažiti ukus bez gubitka svježine. Druga opcija je da ga kratko ostavite u sirćetu s prstohvatom soli. Nakon toga ocijedite i dodajte u salatu.
1 glavica rimske ili kristal salate (opcionalno)
1 posuda čeri paradajza, prepolovljenih
1 veliki krastavac, oguljen i narezan na polukrugove
½ crvenog luka, narezanog na tanke kriške
½ šolje crnih ili Kalamata maslina, bez košpica
200–250 g fete, izlomljene na komade
3 kašike maslinovog ulja
2–3 kašike sirćeta od crnog vina
1 čehno bijelog luka, sitno nasjeckano
½ kašičice suhog origana
So i biber po ukusu
U velikoj zdjeli sjedinite paradajz, krastavac, luk, masline i fetu. Ako koristite zelenu salatu, dodajte i nju.
U posebnoj manjoj zdjeli ili teglici pomiješajte maslinovo ulje, sirće, bijeli luk i origano. Dodajte prstohvat soli i malo bibera, pa dobro promiješajte.
Prelijte preljev preko salate, lagano promiješajte i odmah poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Grčka salata se odlično slaže s grilovanim mesom, posebno piletinom ili ribom. Također, može biti odličan dodatak uz domaći pita hljeb, kuhani orzo ili kus-kus. Za vegansku verziju, jednostavno izostavite fetu ili je zamijenite biljnim sirom.
Ako još niste, ovo je idealan trenutak da grčka salata postane dio vašeg ljetnog menija – jednostavna je, lagana, puna svježih sastojaka i – što je najvažnije – uvijek uspijeva!
gbh007/Getty Images Plus