Guacamole humus: Ukusan spoj proteina i svježine

by | 17.07.2025
Guacamole humus: Ukusan spoj proteina i svježine

Ako tražite grickalicu koja je jednako ukusna koliko i zdrava, guacamole humus je idealan izbor.

Ovaj recept spaja kremastu teksturu avokada s hranjivim prednostima leblebija (slanutka), uz svježinu peršuna, bijelog luka i limunovog soka. Maslinovo ulje daje mu svilenkastu punoću, čineći ga idealnim dodatkom ne samo uz tortilja čips i sirovo povrće, već i uz sendviče, salate i zdjele sa žitaricama.

Kako odabrati zreo avokado za guacamole humus

Za najbogatiji okus i najbolju teksturu, koristite zreo avokado. Evo nekoliko savjeta kako ga prepoznati:

  • Boja: Avokado treba imati tamnozelenu do crno-ljubičastu koru. Svijetlozeleni plodovi obično nisu dovoljno zreli.

  • Tekstura: Kora zrelog avokada bit će neravna i hrapava pod prstima.

  • Na dodir: Kada blago pritisnete dlanom, avokado bi trebao lagano popustiti. Ako je previše mekan ili ima kašaste dijelove, vjerovatno je prezreo.

Kako napraviti guacamole humus bez blendera

Iako je najjednostavnije koristiti multipraktik, ovaj recept možete pripremiti i na druge načine:

  • U blenderu: Stavite leblebije, peršun, avokado, bijeli luk, limunov sok i dvije kašike vode u blender velike brzine. Blendajte dok ne dobijete sitnu smjesu, dodajući vodu po potrebi. Ulje dodajte postepeno dok blender radi, dok ne dobijete željenu teksturu.

  • Ručna priprema: Ako nemate blender, koristite gnječilicu za krompir. Pomiješajte leblebije i avokado i dobro izgnječite. Sitno nasjeckajte peršun, a bijeli luk pretvorite u pastu pomoću noža, pa ih dodajte u smjesu. Umiješajte maslinovo ulje, zatim limunov sok i vodu po potrebi.

Sastojci

  • 1 konzerva (oko 440 g) kuhanih leblebija, ispranih i ocijeđenih

  • 3 šolje svježeg peršuna (listovi)

  • 1 čehno bijelog luka, sitno nasjeckan

  • 1 zreo avokado, grubo isjeckan

  • 3 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)

  • 1 kašičica svježe iscijeđenog limunovog soka

  • So i biber po ukusu

  • Četvrtine limuna (za serviranje)

  • Tortilja čips ili svježe povrće za umakanje

Uputstvo za pripremu

  1. Priprema smjese:
    U multipraktik stavite leblebije, peršun, bijeli luk i avokado. Miješajte dok ne dobijete sitnu, ujednačenu smjesu.

  2. Dodavanje ulja i limuna:
    Dok uređaj radi, polako sipajte maslinovo ulje. Zatim dodajte limunov sok i po potrebi vodu, kašiku po kašiku, dok smjesa ne postane glatka. Začinite solju i biberom po ukusu.

  3. Serviranje:
    Servirajte uz limun, tortilja čips, štapiće celera, svježe paprike, brokule ili krekere.

Kako čuvati guacamole humus

Guacamole humus možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana u frižideru. Kao i klasični guacamole, može potamniti zbog oksidacije avokada. Da biste usporili taj proces, prekrijte površinu dipa prozirnom folijom, pritisnutom direktno uz smjesu.

4 načina da poslužite guacamole humus

  1. Kao umak: Osim uz tortilja čips, odlično se slaže sa svježim povrćem poput štapića mrkve, paprike, celera, cvjetova karfiola i brokule.

  2. Kao namaz: Koristite ga kao zdravi namaz za sendviče, buritoe, takose ili zapečene tortilje sa povrćem.

  3. Na salatama i žitnim zdjelama: Dodajte kašiku ovog humusa na salate ili zdjele sa žitaricama – tako ćete obogatiti obrok proteinima i kremastom teksturom.

  4. Kao dodatak glavnom jelu: Guacamole humus se može servirati i uz jela sa roštilja, pečeno povrće ili kao svjež prilog uz ljetne obroke.

 

Isprobajte ovaj jednostavan i zdrav recept koji spaja najbolje od oba svijeta – guacamole i humus – u jednom kremastom, bogatom zalogaju!

ljepotaizdravlje.ba

wmaster890/Getty Images Plus