Najbolje suho voće prema preporukama nutricionista

by | 17.04.2025
Najbolje suho voće prema preporukama nutricionista

Voće je neizostavan dio zdrave prehrane, ali ne mora uvijek biti svježe da bi bilo korisno. Najbolje suho voće nudi koncentrisane nutrijente, bogato je antioksidansima i vlaknima, a uz to je praktično, ukusno i dugotrajno.

Nutricionisti preporučuju sljedeće vrste suhog voća kao najvrednije za zdravlje, uz prijedloge kako ih koristiti u svakodnevnoj ishrani.

Najbolje suho voće za zdravlje

Sušene jagode

Sušene jagode nisu najčešći izbor, ali su izuzetno bogate vitaminom C i antioksidansima, koji jačaju imunitet. Njihova osvježavajuća slatkoća i blaga kiselost odlično se uklapaju u različita jela.

Kako koristiti:

  • Dodati u zelene i pileće salate

  • Umiješati u granolu, zobene pahuljice ili kolače

  • Uklopiti u smoothie ili slojeviti jogurt

Kako ih napraviti kod kuće?

@arimonika Here’s how to dehydrate fruit 🍓 #learnontiktok #tiktokpartner #dehdrater #fruitchips #healthylifestyle #healthyrecipes #healthysnack #driedfruit ♬ Strawberry – Prod. By Rose

 

Suhe šljive

Suhe šljive imaju više antioksidansa od borovnica i odličan su izvor vlakana i vitamina K, što ih čini korisnim za probavu i zdravlje kostiju.

Kako koristiti:

  • Kao zasitan međuobrok

  • U umacima, npr. zamjena za šećer u BBQ sosu

  • U slanim jelima poput tagina s janjetinom i tikvom ili klasične piletine s maslinama i vinom

Hurme

Hurme su prirodno vrlo slatke, bogate su vlaknima i antioksidansima te imaju protuupalna svojstva. Često se koriste kao zdrav zaslađivač.

Kako koristiti:

  • Umotane u tamnu čokoladu

  • U kombinaciji s plavim sirom i medom

  • Kao zaslađivač za smoothie, kolačima i energijskim pločicama

  • U glavnim jelima s citrusima i piletinom

Grožđice

Grožđice, iako sitne, imaju izuzetno bogat nutritivni sastav. Sadrže vlakna, željezo, magnezij i antioksidanse, što ih čini odličnim dodatkom za zdravlje srca i probavu.

Kako koristiti:

  • U klasičnim pecivima: zobeni keksi, muffini, hljeb

  • Kao dodatak salatama

  • U kombinaciji tamnih i zlatnih grožđica u voćnim pitama ili tartovima

Suhe marelice

Marelice su bogate beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A – važan za vid i imunološki sistem. Takođe sadrže mnogo vlakana i antioksidansa.

Kako koristiti:

  • U zdravim grickalicama sa orašastim plodovima i sjemenkama

  • Kao dodatak u banana hljebu i kolačima

  • U salatama od rukole ili kelja

Najbolje suho voće – Suhi mango

Suhi mango je odlična opcija van sezone. Bogat je vitaminom C i vlaknima, pa podržava imunitet i probavu.

Kako koristiti:

  • Nasjeckan u voćnim ili zelenim salatama

  • U salsi za slatko-pikantni ukus

  • Kao dodatak u smoothie-ima zbog prirodne slatkoće

Savjeti za kupovinu suhog voća:

  • Birajte varijante bez dodatnog šećera

  • Izbjegavajte proizvode sa sumpor-dioksidom i konzervansima

  • Idealno je birati organske i prirodno sušene verzije

Suho voće je jednostavan i ukusan način da obogatite svoju ishranu i unesete više hranjivih tvari bez puno truda. Od zdravih užina do dodataka u glavnim jelima – mogućnosti su brojne.

ljepotaizdravlje.ba

SMarina/Getty Images Plus