Slatko od smokava – ukusna zimnica koja sprječava zatvor i čuva zdravlje

by | 29.08.2025
Slatko od smokava

Slatko od smokava donosi miris ljeta u zimnici. Isprobajte dva provjerena recepta i saznajte zašto su smokve toliko zdrave.

Smokve spadaju u jedno od najstarijih kultivisanih voćki Mediterana i od davnina se smatrala simbolom blagostanja i zdravlja. Danas se ubraja među najukusnije i najzdravije sezonske plodove koje možemo uvrstiti u ishranu.

Hranljiva vrijednost smokava je izuzetna: obiluju prirodnim šećerima, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, željezom i vitaminima A, C i K. Pomažu jačanju imuniteta, povoljno djeluju na zdravlje kostiju i srca, a zahvaljujući vlaknima – olakšavaju varenje i sprječavaju zatvor.

Osim toga, smokve su prirodan izvor antioksidanasa koji usporavaju starenje ćelija, poboljšavaju koncentraciju i daju energiju. Redovna konzumacija svježih smokava pomaže u regulaciji krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Najbolje ih je jesti svježe tokom sezone, ali njihov ukus i dobrobiti mogu se sačuvati i za zimu tako što ćete pripremiti slatko od smokava.

Kako napraviti savršeno slatko od smokava

Klasično slatko od smokava

Sastojci:

  • 1 kg svježih smokava (manjih i čvrstih)
  • 800 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 limun (sok i nekoliko kriški)
  • 1 vanilin šećer ili štapić vanile

Priprema:

  1. Smokve pažljivo oprati, odstraniti peteljke i izbosti čačkalicom da bolje upiju sirup.
  2. U šerpi zakuvati šećer i vodu dok se ne dobije gust sirup.
  3. Dodati smokve i kuhati oko 45 minuta na umjerenoj vatri, povremeno protresajući posudu.
  4. Pred kraj dodati sok i kriške limuna, kao i vanilu.
  5. Kada smokve postanu staklaste, a sirup gust, slatko je gotovo.
  6. Sipati vruće u sterilne tegle, zatvoriti i ostaviti da se hladi.

Slatko od smokava s orasima

Sastojci:

  • 1 kg svježih smokava
  • 900 g šećera
  • 300 ml vode
  • 100 g jezgra oraha
  • 1 limun
  • prstohvat mljevenog karanfilića ili cejlonskog cimeta (po želji)

Priprema:

  1. Smokve oprati i odstraniti peteljke, pa u svaku ubaciti polovinu jezgra oraha.
  2. Od šećera i vode skuhati sirup, zatim dodati smokve.
  3. Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena dok plodovi ne omekšaju, a sirup poprimi zlatnu boju.
  4. Pred kraj dodati limunov sok i začin.
  5. Slatko sipati u tople sterilne tegle i dobro zatvoriti.

ljepotaizdravlje.ba

Liudmila Chernetska/iStock/Getty Images Plus