Flavanoli i smoothie rutina: Da li banana sabotira njihovu apsorpciju?
Nova istraživanja otkrivaju da banane mogu smanjiti apsorpciju flavanola u smoothieju. Saznajte šta to znači, da li ih trebate izbaciti i koje su u...

Slatko od smokava donosi miris ljeta u zimnici. Isprobajte dva provjerena recepta i saznajte zašto su smokve toliko zdrave.
Smokve spadaju u jedno od najstarijih kultivisanih voćki Mediterana i od davnina se smatrala simbolom blagostanja i zdravlja. Danas se ubraja među najukusnije i najzdravije sezonske plodove koje možemo uvrstiti u ishranu.
Hranljiva vrijednost smokava je izuzetna: obiluju prirodnim šećerima, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, željezom i vitaminima A, C i K. Pomažu jačanju imuniteta, povoljno djeluju na zdravlje kostiju i srca, a zahvaljujući vlaknima – olakšavaju varenje i sprječavaju zatvor.
Osim toga, smokve su prirodan izvor antioksidanasa koji usporavaju starenje ćelija, poboljšavaju koncentraciju i daju energiju. Redovna konzumacija svježih smokava pomaže u regulaciji krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
Najbolje ih je jesti svježe tokom sezone, ali njihov ukus i dobrobiti mogu se sačuvati i za zimu tako što ćete pripremiti slatko od smokava.
Sastojci:
Priprema:
Sastojci:
Priprema:
Liudmila Chernetska/iStock/Getty Images Plus