Uslovi rada za koje još niste čuli

by | 14 Jula, 2011
Zaposleni u kompanijama znaju da moraju da prihvate određena pravila o dolasku na posao, odjeći, hijerarhiji ili plati koju primaju. Američki proizvođač pumpi za vodu, klima uređaja “Semco” dokaz je da pravila štete produktivnosti.
Nakon što je nasljedio kompaniju od oca, Ricardo Semler ukinuo je kontrolu dolazaka na posao i pravila oblačenja, uklonio zidove između kancelarija.
 
Ukinuo je rezervacije za parking mjesta, pa čak i odluku o platama zaposlenih. Umjesto toga formirao je nekoliko timova kojima je dao apsolutnu autonomiju da odluče o svemu.
 
Tako je njima prepuštena čak i nabavka, sami odlučuju šta će kupiti i koliko su spremni to da plate, ali sve vrijeme moraju biti svjesni da im plata, u skladu sa međusobnim dogovorom, zavisi isključivo od profita koji ostvare.
 
Uprava ne mora da igra ulogu policajca u takvim slučajevima jer će bilo koju nerazumnu kupovinu, ako bi ikome uopšte pala na pamet, zaustaviti u korijenu ostali radnici.
 
Jedino pravilo koje je Semler uveo je rotacija zaposlenika i menadžera između timova, pa tako svako može u jednom timu da radi najmanje dvije, a najviše pet godina.
 
Tako za svako radno mjesto u svakom trenutku postoji potencijalna zamjena, niko nije nezamjenjiv. Štaviše, Semler podstiče svoje radnike da posjećuju neku od 30 kompanija koje rade u njihovoj blizini i da uporede radne uslove i plate.
Svi dobri prijedlozi i sva saznanja koja radnici tako prikupe odmah se primjenjuju u radu firme.
 
Članovi timova redovno ocijenjuju menadžere pa su upravo oni odgovorni za odabir i zapošljavanje novih. Dio za upravljanje ljudskim resursima može da predlaže i kandidate, ali radnici ih lično intervjuišu prije nego što ih zaposle u svom timu.
 
Nova organizacija rada, koja odgovara firmama sa visokovrijednim proizvodima, na kojima se ostvaruje velika marža, podigla je prihod komapnije na 150 miliona dolara godišnje, prenose agencije.
 
Izvor: capital.ba