Božićno izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

by | 5 Januara, 2017

Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” koji je na programu OBN televizije u nedjelju, 8. januara biće posvećeno pravoslavnom Božiću!

Lonci i poklopci ove nedjelje posvećeni su pravoslavnom Božiću

Lonci i poklopci ove nedjelje posvećeni su pravoslavnom Božiću

 

Okupljanje oko porodičnog stola prepunog raznih delicija dio je božićne tradicije. Vjeko Kramer upoznaće gledaoce s nekim od jela koja se mogu naći i na vašem prazničnom stolu.

Vjeko emisiju započinje pripremom pogače pahuljice 2, koja je malo drugačija od one koju je pravio prošle nedjelje, zatim će pripremati punjena jaja, kuglice od sira, posnu majonezu, a za kraj će napraviti posnu salatu koja je puna vitamina.

Vjeki u kuhinji će se u i ovoj specijalnoj emisiji pridružiti sestra. “Lonci i poklopci” su na programu od 13 sati.

POGAČA PAHULJICA  2

POGACA400 g brašna
½ kvasca / 2 dl mlijeka / 1 kašičica šećera
1 dl mlake vode
½  dl ulja
1 jaje
1 kašika pavlake
sol
žumance + sjemenke za posipanje

Nadjev:
100 g suhog mesa / 1 kašika maslaca / 1 prasa

Na maslacu izdinstati tanko sječenu prsu i suho meso sječeno na tanke rezance, pa ohladiti.

U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kvasac i prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20-ak minuta da se ne zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevo mlijeko.

U 350 g brašna dodati so i promiješati, posebno pomiješati mokre sastojke, ulje, pavlaku, 1 jaje i vodu te umiješati zajedno sa kvaščevim mlijekom u brašno. Tokom miješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijete rahlo tijesto koje se ne lijepi za drvenu dasku i ruke. Nakon toga ostavimo tijesto da se malo odmori i nadođe… Zatim ga podjelimo na dva dijela i svaki razvaljamo u krug. Donji dio tijesta prmažemo nadjevom od prase te preklopimo krugom tijesta i stavimo ga u okruglu tepsiju. Zatim ide oblikovanje same pogače. Najzgodnije vam je u sredinu staviti čašu ili manju zdjelicu i onda isječemo krug skroz do kraja na pola pa na ¼ pa svaki dio na još 6 trakica koje uhvatimo za krajeve i okrenemo nekoliko puta oko svoje osi. Premažemo umućenim jajetom i pospemo sjemenkama, ostavimo da se diže 20-ak minuta, pa pečemo u zagrijanoj rerni na oko 180ᵒC 30ak minuta.

PUNJENA JAJA

JAJA10-ak kuhanih jaja
125 g maslaca
1 kašika majoneze
1 kapšika senfa
1 kašika tahina
tabasko
100 g lososa
so i biber

Kuhana jaja očistiti i uzduž prepoloviti te izvaditi žumance. Maslac pustiti da omekani na sobnoj temperaturi, dodati mu žumance i sve ostale sastojke te ih štapnim mikserom izmiksati u homogenu, glatku smjesu koju stavite u dresing vrećicu te punite bjelance.

KUGLICE OD SIRA

KUGLICE250g sira / 150 g sirnog namaza
5-6 smokvi / 5-6 datula / 100 g pistacija
limunova kora
so i biber
crvena začinska paprika

Za pripremu kuglica trebat uzeti sir koji se može oblikovati, dakle neku mekšu varijantu ili ribani tvrđi sir koji koji pomiješate s krem-sirom da se mogu lakše oblikovati i da se poslije ne raspadnu. Smokve odvojite od peteljki, datule od koštica i usitnite ih u blenderu zajedno sa pistacijima te polovinu dodajte u sir i začinite ribanom limunovom korom, solju, biberom i crvenom paprikom pa sve dobro promiješajte i oblikujte kuglice veličine smokve. Ostatak mješavine usitnjenog voća koristite tako da svaku kuglicu uvaljate u taj miks. Kuglice probodite čačkalicama i stavite u frižider do posluživanja.

POSNA MAJONEZA

50 g sojinog brašna
1,5 dl sojinog mlijeka
3 dl maslinovog ulja
senf / limunov sok / so i biber

U sojinom mlijeku ili vodi, skuhati sojino brašno neprestano miješajući da se ne stvore grudvice te staviti u staklenu zdjelu da se ohladi. Ohlađenoj smjesi dodati senf te začiniti solju, biberom i limunovim sokom te promiješati pa neprestano muteći polako doliti maslinovo ulje.

Ako želite ljutu majonezu možete chili papričice sitno isjeći i na laganoj vatri popržiti na ulju te ohladiti i koristiti to ulje za pripremu majoneze.

POSNA SALATA

POSNA SALATA200 g graška / 200 g mrkve / 200 g kiselih krastavaca / 200 g graha / 200 g kukuruza
2–3 feferone / 2 paprike
100 g crnih maslina
3 konzerve tunjevine
posna majoneza
limunov sok
so i biber

Papriku isjeći na kockice veličine graška i kukuruza kao i kuhanu mrkvu i kisele krastavce. Grah ako možete nađite mali crni, a ako ne onda ljubičasti te ga skuhajte i ohladite. Crne masline sitno isjeckajte. Tunjevinu iz konzerve nemojte previše usitniti tako da se vide komadi mesa. Sve sastojke pomiješajte i začinite solju, biberom i limunovim sokom te povežite majonezom.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.