Humanitarna trka u nedjelju: Znam da postoji… Sigurna kuća!

by | 9 Septembra, 2016

Koliko znate o sigurnim kućama – šta i kako rade, koju vrstu pomoći pružaju ženama i djeci, žrtvama porodičnog nasilja? Jeste li ikada učestvovali u nekoj akciji za podršku u njihovom radu? Članice sarajevske Fondacije lokalne demokratije (FLD) godinama pomažu zlostavljanim ženama i dio iskustva podijelile  su s nama…

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Sve više se priča o porodičnom nasilju, što je, kažu stručnjaci, dobro jer tako radimo na prevenciji, a s druge strane, sve niže se spušta dobna granica kad žene prvi put dožive neki oblik nasilja – već u osnovnoj i srednjoj školi. Stravično!

Kroz Sigurnu kuću FLD prošlo je 1.686 žrtava. Statistika je neumoljiva i kaže da  je to više od stotinu godišnje – svakog  mjeseca najmanje njih osam! BiH u odnosu na druge zemlje svijeta (razvijene i nerazvijene) nije ništa specifičnija i drugačija kada je problem nasilja u pitanju. Razlika je (samo) u tome kako država/društvo pruža podršku i pomoć žrtvama!

Pročitajte i… Trčimo svi za sigurnu kuću

“Ljudi ponekad misle da je sigurna kuća prostor u koji se neka žena, sama ili sa djecom, skloni od nasilnika i tu sjedi čekajući da se nešto promijeni. To nije tačno. Mi im pružamo kompletnu psihosocijalnu podršku, a sve počinje razgovorom i porukom da nisu same. Ne treba da se zavaravamo i zatvaramo oči. Svi mi ili naši bližnji možemo nekad doći u sličnu situaciju”, kaže Nataša Mujkanović, koordinatorka u Sigurnoj kući.

Informacije o humanitarnoj trci za podršku radu sigurne kuće potražite i na Facebook stranici Ladies Night / Cinema City Multiplex

Sigurna kuća FLD osnovana je 2000. godine, a u sklopu nje je i Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici (kapacitet je 25 korisnika/ca od čega 10 žena i 15 djece), koji tu borave uglavnom po preporuci Centra za socijalni rad i policijskih uprava na osnovu potpisanih protokola. Od 2002. godine radi i Sklonište za djevojke, žrtve nasilja u porodici, incesta, seksualnog zlostavljanja i nasilja od strane drugih osoba.

Kontinuirani servis podrške prijave nasilja SOS crvena linija, telefon za žrtve nasilja postoji od marta 2004. godine. Pozivom na broj 033/222-000 građanima/kama Kantona Sarajevo, ali i šire, tokom 24 sata omogućena je anonimna prijava nasilja, mogućnost direktne intervencije na terenu u sprečavanju nasilja

Šta mi možemo učiniti za žrtve?

U saradnji sa multipleksom Cinema City i projektom Ladies Night powered by Ljepota & Zdravlje, a zajedno s kompanijom Tosama BiH, jedan od projekata na ovogodišnjem događaju “Djevojke na trčanju” jeste  i projekat Ladies Night Runs For11. septembar u 10 sati ispred Hotela “Bristol”, putem kojeg će  se skupljati sredstva za podršku radu Sigurne kuće Fondacije lokalne demokratije, pod sloganom “Znam da postoji Sigurna kuća”. Projekat je osmišljen da trčanjem skrenemo pažnju na postojanje Sigurnih kuća u BiH kao i problem nasilja nad ženama svih dobnih grupa.

Više o ovom projektu možete da pročitate u našem štampanom izdanju!

TEKST: S.V.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.