“Lonci i poklopci”: Nova epizoda posvećena Kurban Bajramu

by | 25 Augusta, 2017

Lonci i poklopci u svom 595. izdanju (nedjelja 27. avgust) posvećeni su Kurban Bajramu. Ovaj veliki muslimanski praznik poseban je dio u godini i za pripadnike islamske vjeroispovjesti u Bosni i Herecgovini jer, između svega ostalog, običaji nalažu i spremanje specijalnih jela.

Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” ove nedjelje na OBN TV

Vjeko se opredijelio na modernizovane bajramske recepte i pokazaće svima kako se premaju ćevapi u tijestu, salata od janjetine, savijača s višnjama i sirom i bosanska salata od avokada.

Neobična jela će svakako ugodno iznenaditi vaše mnogobrojne goste za Bajram, ali i one koje primate nekim drugim danima.

ĆEVAPI U TIJESTU

800 g brašna
1 kvasac, kašika šećera, ½ l mlijeka
3 jajeta / 250g maslaca
1 kašika soli
½ kg mljevenog mesa
1 crveni luk / 1 mrkva
sitno sjeckani peršun, crvena začinska paprika, sol i biber
mješavina sjemenki

Ćevapi u tijestu

Pomiješajte suhi kvasac, jednu kašiku šećera, malo brašna u mlakom mlijeku i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomiješajte brašno i sol, te umiješajte kvaščevo mlijeko, 100g maslaca i 2 umućena jajeta tako da dobijete tijesto kjoje se neće lijepiti za ruke i stijenke posude. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu dok ne udupla volumen.

Za to vrijeme na malo ulja popržite sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša. Pomiješajte prženi luk, mljeveno meso, ribanu mrkvu, začinite sitno sjeckanim peršunovim listom i bijelim lukom, dimljenom crvenom paprikom, solju i biberom. Od ove smjese oblikujte ćevape.

Tijesto premjesite i razvaljajte što tanje. Premažite ga maslacem razmekšalim na sobnoj temperaturi i preklopite na pola pa opet premažite maslacem i opet preklopite pa nježno razvaljate u što veću plahtu i isjecite na kvadrate. U svaki kvadrat stavite po jedan ćevap i zarolajte. Tako pripremljene rolice poredajte jednu pored druge u tepsiju premazanu maslacem. Svaku premažite umućenim jajetom i pospite sjemenkama pa ostavite još barem 20 min da se diže. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na oko 180ᵒC oko 30ak minuta.

SAVIJAČA S VIŠNJAMA I SIROM

½ kg jufke
½ kg višanja
300 g svježeg sira
2 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
200 g šećera
2 vanilin-šećera
1 limun
ulje

Savijača s višnjama i sirom

Od sira, jaja, šećera, vrhnja, vanilin-šećera, limunove kore i soka umiješajte glatku kremu. Višnjama odvojite košpice i ostavite da se malo ocijede. Jufku stavite na navlaženu krpu i premažite s malo ulja i na nju stavite još jednu jufku, nju premažite kremom od sira pa po njoj rasporedite višnje. Zarolajte savijaču pomoću krpe i pecite u već zagrijanoj rerni na oko 180 stepeni oko pola sata. Prilikom posluživanja pospite šećerom u prahu.

SALATA OD JANJETINE

½ kg janjetine
2 ljubičasta luka, 1 poriluk/prasa
250 g cous-cousa

Salata od janjetine

Dresing: 1 luk, 1 glavica bijelog luka, maslinovo ulje, temeljac (bujon), 1 kašika kiselog vrhnja, limunov sok, so i biber

Janjetinu skuhajte tako da dobijete ukusni temeljac i mekanu janjetinu. Cous-cous zalijte vrućim janjećim temeljcem i maslinovim uljem pa ostavite da upije tekućinu. Ljubičasti luk isjecite na tanke kolutiće, malo pobrašnite i malo pošećerite, poredajte u tepsiju i pecite 10-ak minuta na 180°C dok ne porumeni, čak se malo karamelizuje.

Ohlađenu janjetinu i karamelizovani luk pomiješajte s ohlađenim cous-cousem i dodajte na tanke kolutiće sječeni poriluk/prasu.

Dresing napravite tako da usitnjeni bijeli luk i crveni luk popržite na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju, povremeno dolivajući janjećim temeljcem pa ohladite. Ohlađeni luk izmiksajte štapnim mikserom, pomiješajte s vrhnjem, začinite limunovim sokom, solju i biberom.

Salatu prelijte dresingom, dodajte sitno sjeckani pešunov list, promiješajte i ostavite da se okusi sjedine.

BOSANSKA SALATA OD AVOKADA

2 avokada
200 g travničkog sira
2 paprike, 1 patlidžan
mješavina zelene salate
limunov sok
maslinovo ulje
sol i biber

Novi recepti u ovosedmičnom izdanju showa “Lonci i poklopci”

Papriku, crveni luk i patlidžan isjeći na kolutiće i štapiće pa popržiti na malo ulja dok ne omekšaju i porumene pa ohladiti. Avokado očistiti i isjeći na deblje listiće. Travnički sir isjecite na kockice. Pomiješajte sve sastojke i začinite dresingom koji ste dobili tako da pomiješate sve sastojke. Poslužite na podlozi od zelene salate.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.