“Lonci i poklopci” u božićnoj atmosferi…

by | 22 Decembra, 2016

Ovosedmično, 561. izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” na programu OBN TV posvećeno je Božiću. 

Vjeki u božićnu emisiju "Lonci i poklopci" stiže sestra!

Vjeki u božićnu emisiju “Lonci i poklopci” stiže sestra! Foto: Dino Šečić

Kuhanje i hrana izvrsne su televizijske teme. Kuhanje je nešto čime se zaista svako bavi, bio star ili mlad, bogat ili siromašan, živio u gradu ili na selu. Osim toga, jelo je i oblik društvene interakcije. Konačno, kuhanje i jelo su sretne i pozitivne teme.

Odabrati božićni meni za nekoga je lako, za nekoga teško, ali većina nas ima neka svoja tradicionalna jela koja priprema za Božić. U nekim je krajevima to pečena prasetina ili odojak uz francusku salatu. Za koji god meni da se odlučite sigurno nećete pogriješiti jer Božić u domove priziva posebnu toplinu porodičnog gnijezda pa će tako svaki obrok, kakav god bio, biti poseban.

U Božićnoj atmosferi je ovonedjeljna emisija Vjeke Kramera, a jela su prije svega zdrava i veoma ukusna. Vjeko emisiju započinje pripremom mamine pogače, zatim će pripremati majonezu, juhu od tikve s mesnim okruglicama, bakalar na bijelo, a za kraj će pripremiti francusku salatu.

Vjeki će se u kuhinji, u ovoj specijalnoj emisiji, pridružiti i sestra.

MAMINA POGAČA

mamina pogaca1 kg brašna
1 kvasac / 2,5 dl mlijeka / 1 kašičica šećera
2 dl mlake vode
3 žumanceta
3 fildžana ulja
250 g maslaca
so

U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kvasac i prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20-ak minuta da se ne zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevo mlijeko.

U 800 g brašna dodati so i promiješati, posebno pomiješati mokre sastojke, ulje, žumanca, ostatak mlijeka te umiješati zajedno sa kvaščevim mlijekom u brašno. Tokom miješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijete rahlo tijesto koje se ne lijepi za drvenu dasku i ruke. Razvaljamo ga na debljinu od dva cm i premažemo maslacem sobne temperature. Plahticu tijesta preklopimo pa opet mažemo te još jednom preklopimo i opet premažemo maslacem, te ostavimo da se diže na toplom još dodatnih 20-ak minuta. Proces premazivanja još jednom ponovimo tako da tijesto ima 8 listova. Opet ga ostavimo da se diže 20-ak minuta, podjelimo na tri jednaka djela te ga oblikujemo u valjak koji sjećemo na “ružice” dužine od četiri do šest cm i poredamo u tepsiju te ostavimo da se diže. Premazati bjelancetom, posuti sjemnekama i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180˚C, 40-ak minuta.

MAJONEZA

majoneza6 žumanjaka / 1 l ulja / 1 žlica senfa / sok 1 limuna / so i biber

Žumanca odvojimo od bjelanaca u veću zdjelu. Žumancima dodamo so, biber, senf i limunov sok te sve promiješamo. Zatim počinjemo dodavati kap po kap ulja u početku, a kada masa postane homogena možemo dodavati i malo više ulja, neprestano muteći, mikserom ili ručno žicom za mućenje. Najvažnija stvar, ključna za sljubljivanje ulja i žumanaca je da su im temperature iste. Dakle jaja za majonezu morate ranije izvaditi iz frižidera da budu iste temperature kao i ulje. I naravno nema žurbe, majoneza se pravi polako…

JUHA OD TIKVE S MESNIM OKRUGLICAMA

juha400 g mljevenog mesa / 1 jaje / 3 kašike prezli / 1 manji luk
pileći temeljac / 50 g riže /kriška pečene tikve
korijander / so i biber
vrhnje za kuhanje

Pomiješati mljeveno meso, jaja, prezle, sitno sjeckani dinstani luk i začiniti vegetom, korijanderom i biberom. Ruke nauljiti i oblikovati 30-ak okruglica, pa ih poredati u tepsiju i zapeći u pećnici 20-ak min na oko 200ᵒC. U pileći temeljac staviti rižu i skuhati. Nakon 15 minuta temeljac zgusnuti pečenom tikvom koju smo izmiksali u pire i pred kraj dodati pečene mesne okruglice pa zahuhati još par minuta. Po želji dodati malo vrhnja za kuhanje.

BAKALAR NA BIJELO

bakalar600g bakalara
bijeli luk
1 dl maslinovog ulja
1 dl extra djevičanskog maslinovog ulja
1 kuhani krumpir
sol
bijeli biber
peršunov list
limunov sok

Na maslinovom ulju na jako laganoj vatri izdinstamo sitno sjeckani bijeli luk i procijedimo te ohladimo. Bakalar stavimo u vodu i kuhamo 15-ak minuta, ocijedimo ga i odvojimo sve kosti i kožu te ohladimo. Meso iskidamo na komadiće te drvenim batićem drobimo u paštetu uz pomalo dolijevanja maslinovog ulja. Jedan bijeli luk svjež sitno isjeckamo i umiješamo te sve vrijeme tučemo batićem. Dodamo kuhani krumpir koji smo prethodno izgnječili viljuškom i limunov sok te dalje tučemo batićem dok smjesa ne bude glatka. Na kraju umiješamo sitno sjeckani peršunov list.

FRANCUSKA SALATA

francuska salata3 dl majoneze
150 g graška
150 g mrkve
150 g kiselih krastavaca
150 g kukuruza šećerca
1 jabuka / 1 kuhani krompir / 2 kuhana jajeta
sok 1 limuna
sol i bijeli biber

Kuhanu mrkvu, krumpir, kisele krastavce, jaja i jabuku očistiti i nasjeći na kockice iste veličine. Pomješati s graškom i kukuruzom te sve povezati majonezom. Začiniti limunovim sokom, solju i bijelim paprom. Ako želite možete umjesto dijela majoneze koristiti kiselo vrhnje.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.