Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

by | 24 Novembra, 2016

Vjeko Kramer će i u nedjelju 27. novembra od 13 sati u kulinarskom showu “Lonci i poklopci” pripremati ukusna i zdrava jela. Vjeko 577. izdanje “Lonaca i poklopaca” započinje pripremom gljiva na puri, zatim će pripremati goveđi jezik na milanski, a za kraj će pripremiti salatu od kupusa i cikle.

Vjeko Kramer u 577. izdanju showa "Lonci i poklopci" sprema nove delikatese

Vjeko Kramer u 577. izdanju showa “Lonci i poklopci” sprema nove delikatese

GLJIVE NA PURI

pura i gljive250 g kukuruzne krupice
½ kg mješavine gljiva
200 g cherry paradajza / 1 crvni luk / 3-4 čena bijelog luka
200 g mozzarelle
peršunov list
sol i papar
ulje
Vegeta

Skuhati malo gušću puru na vodi začinjenoj vegetom u koju smo dodali malo maslaca i izliti je u okrugli kalup da se ohladi. Izdinstati sitno sjeckani luk na malo ulja i dodati gljive sječene na rezance. Začiniti solju, biberom, vegetom i bijelim lukom te peršunovim listom. Gljive rasporediti na podlogu od pure. Na vrhu rasporediti polovine cherry paradajza i mozzarellu i zapeći 10 ak minuta u rerni dok se sir ne otopi.

GOVEĐI JEZIK NA MILANSKI

govedji jezik1 goveđi jezik
1 poriluk / 2 luka
1 mrkva / 1 paprika
ulje
goveđi temeljac
crvena paprika
1 kašika koncentrata paradajza
ocat
parmezan
maslinovo ulje
bijeli luk i peršunov list

Luk, poriluk, dio bijelog luka, papriku, mrkvu očistiti i usitniti u blenderu pa izdinstati na malo ulja dok ne omekšaju. Dodati im goveđi jezik koji smo prethodno skuhali u expres loncu i ogulili od kožice te nasjekli na ploške, začiniti crvenom paprikom, doliti goveđim temeljcem i kuhati barem oko pola sata, pa kada malo uvrije začinite koncentratom paradajza, octom i prema potrebi solju i biberom u zavisnosti od toga koliko je jak bio temeljac. Servirati posuto maslinovim uljem, usitnjenim bijelim lukom i peršunovim listom te parmezanom i prema želji octom ili limunovim sokom.

SALATA OD KUPUSA I CIKLE

salata od kupusa i cikle1 glavica kupusa
3-4 cikle
5-6 feferona
100 g oraha
1 dl vrhnja ili 2 dl grčkog jogurta
maslinovo ulje
bijeli luk
kopar
sol i biber

Kupus isjeći na rezance, a ciklu naribati na ribežu. Na malo ulja popržiti povrće ne duže od 3-4 minute. Dinstani kupus i ciklu ohladiti.

Dresing za salatu napraviti tako da u vrhnje ili grčki jogurt umiješate sitno sjeckane kisele feferone koje i ne moraju biti ljute, ako ne volite, a i mogu, ako volite; kopar, usitnjeni bijeli luk, nasjeckane orahe; začinite solju i biberom. Ako ne želite koristiti kisele feferone onda zakiselite limunovim sokom. Umiješajte dresing u ohlađeno povrće i tako pripremljenu salatu držite u frižideru do posluživanja.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.