Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

by | 2 Decembra, 2016

Vjeko Kramer i u nedjelju, 4. decembra od 13 sati, u kulinarskom showu “Lonci i poklopci” pripremaće ukusna i zdrava jela. 588. izdanje popularnog showa on započinje pripremom kiflica sa lukom, zatim će pripremati tiramisu s džemom i prženim lješnjacima, a na kraju će napraviti ukusnu paštetu od tune.

Lonci i poklopci, 588. put Vjeko Kramer i nutricionistica Marizela Šabanović

Lonci i poklopci, 588. put
Vjeko Kramer i nutricionistica Marizela Šabanović

KIFLICE S LUKOM

KIFLICE S LUKOM½ kg brašna
kvasac
malo soli i šećera
2 glavice luka
malo ulja
malo maslaca
1 dl vode
2 dl mlijeka
1 jaje
sjemenke po želji

U vruću vodu dolijemo mlijeko pa dodamo malo brašna i šećera te suhi kvasac pa pustimo da se zapjeni i na taj način dobijemo kvaščevo mlijeko.
Cveni luk isječemo na tanke rezance i popržimo na malo maslaca dok ne omekša te ohladimo.
Pomješamo brašno, so i preprženi, ohlađeni crveni luk  i doljevajući kvaščevo mlijeko i ulje umijesimo tijesto za kiflice, pobrašnimo zdjelu i tijesto ostavimo da se diže na toplom mjestu. Kada udupla volumen premijesimo ga i oblikujemo kiflice koje redamo u tepsiji premažemo umućenim jajetom te pospemo sjemenkama pa ih pečemo 30-ak minuta na oko 180 stepeni.

TIRAMISU S DŽEMOM I PRŽENIM LJEŠNJACIMA

TIRAMISU½ kg sira Maskarpone
½ l slatkog vrhnja
½ kg piškota
1 tegla džema
6 žumanjaka
100 g šećera u prahu
2 dl mlijeka
1 dl kuhane kafe
½ dl ruma
100 g prženih lješnjaka

Maskarpone pomiješati sa žumanjcima i šećerom u prahu. Slatko vrhnje umiksati u tvrdi šlag pa pomiješati u maskarpone sir i na kraju dodati domaći džem te sve umiješati polako žicom za mućenje. Pomiješati rum, mlijeko i kagu pa u tu smjesu umakati piškote i slagati na dno vatrostalne posude. Onda preliti kremom od sira pa posuti lješnjicima i onda opet redati red namočenih piškota dok ne potrošimo sve sastojke. Staviti u hladnjak i ostaviti da se hladi do posluživanja.

PAŠTETA OD TUNE

PASTETA3 konzerve tunjevine
2 kuhana jajeta
senf
bijeli luk
pečena crvena paprika
žuta svježa paprika
100 g graška
crne masline
sok limuna
peršinov list
maslinovo ulje
sol i papar

Tunjevinu iz konzerve izdrobiti viljuškom ili u blenderu. Dodati senf te promiješati. Bijeli luk očistiti i usitniti. Sve sastojke zajedno promiješati pa začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i biberom. Na kraju dodati oguljene pečene paprike sječene na kockice ili ajvar te grašak i žutu papriku i crveni luk sječene na kockice i usitnjena kuhana jaja. Poslužiti u zdjelicama kao dio hladne zakuske ili već namazano na kanape sendviče.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.