Pandemija će oštetiti milione djece širom svijeta

by | 14 Marta, 2021

Pandemija je uzrokovala mnoge probleme cijelom svijetu, a njene posljedice će nažalost još dugo ostati među najosjetljivijojm generacijom, djecom. Naime, povećao se broj izgladnjele, izolirane, zlostavljane, tjeskobne djece, koja žive u siromaštvu ili su prisiljeni na brak.

Istovremeno, smanjio im se pristup obrazovanju, mogućnostima socijalizacije i osnovnim uslugama kao što su zdravlje, prehrana i zaštita. Sve ukazuje na to da će djeca trpjeti posljedice pandemije u godinama koje dolaze, rekla je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a.

Pozvala je na stavljanje djece “u središte napora za oporavak”, “dajući prednost” ponovnom otvaranju škola i pružajući socijalnu zaštitu porodicama – uključujući i novčane transfere – kako bi se izbjegla “izgubljena generacija”.

UNICEF navodi i niz alarmantnih podataka. Iako je pandemija najviše pogodila starije osobe, djeca i adolescenti mlađi od 20 godina predstavljaju 13% od 71 milion slučajeva koronavirusa identificiranih u 107 zemalja koji pružaju podatke prema dobi. U zemljama u razvoju projekcije pokazuju porast siromaštva djece za 15%. Šest do sedam miliona djece više moglo bi patiti od pothranjenosti, što je porast od 14%, a što bi moglo rezultirati s više od 10.000 dodatnih smrtnih slučajeva mjesečno, uglavnom u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.Za 168 miliona školaraca širom svijeta škole su zatvorene gotovo godinu dana. Barem trećina onih čije su škole zatvorene nema pristup internetskom obrazovanju. Najmanje jedno od sedmero djece i adolescenata bilo je podvrgnuto mjerama zatvaranja veći dio prošle godine, naglašavajući tjeskobu, depresiju i izolaciju.

Koronavirus je također doveo do obustave kampanja vakcinisanja protiv drugih bolesti – počevši od ospica – u 26 zemalja, što je dodatno povećalo prijetnje zdravlju neimuniziranih ljudi.

24sata.hr

Gargonia/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.