Pro Femina 2014! Nina Borovac: Žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima!

by | 23 Marta, 2014

Razgovarala: Brankica Treskavica

nina borovac

Sigurni smo da svi, koji prate naš portal, znaju da magazin „Lepota i zdravlje“ 3. aprila, u beogradskom Hajatu, organizuje veliku regionalnu Pro-Femina konferenciju. Teme koje smo odabrali navešće nas da se zamislimo, zabrinemo, nasmejemo, da budemo kritični i samokritični, da uporedimo navike i stavove… Da bismo delić svega toga već sada osetili, svakog dana na portalu predstavljamo po jednog učesnika.

Nina Borovac, direktorka marketinške agencije iz Sarajeva, postavlja pitanje – da li su prepreke, s kojima žena danas mora da se bori, iste kao i pre nekoliko decenija?

Svjesni činjenice da su prvi feministički pokreti uzdrmali svijet prije više od jednog veka, danas s punim pravom konstatujemo da su žene od tada prešle dug i težak put, ali da borba za ravnopravnost još uvek nije gotova. Ona se, posebno u našoj sredini, i dalje stiče svakoga dana – u obrazovanju, nauci, javnosti… Ali, i u privatnoj sferi. Tek u posljednjim decenijama možemo videti decentralizaciju muške dominacije u mnogim zanimanjima. Na primjer, danas srećemo žene koje rade poslove koji su ranije smatrani isključivo muškim. Sigurno je da se prepreke, na koje žene nailaze, lakše savladavaju 2014. nego 1914. No, pravo pitanje nije koliko ih lako savladavamo, već da li su one i dalje iste. Suštinski jesu i – to nas ponekad boli. Stručnost žena i dalje se dovodi u pitanje, ne zbog njihove efikasnosti, nego iz prostog razloga što su žene. Zato se pitamo: “Šta je nama naša borba donjela?“. Pitamo se, a vjerovatno su isto to same sebe pitale i žene koje su borbu započele pre sto godina. Njihov život nije bio nimalo lak, ali zato što su se one borile naš je život lakši. S druge strane, ni naš život još uvek nije lak, ali imamo nadu da će zbog nas – današnjih sutkinja, policajki, revizorki, doktorica, profesorica, menadžerica, premijerki itd. – život nekih budućih žena biti mnogo lakši, u nekom svijetu koji možda i neće biti uređen isključivo po mjeri (i želji) muškarca.

Program cijele konferencije možete pogledati OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.