27. SFF: Svjetska premijera filma “Elegija lovora”

U Narodnom pozorištu sinoć je odražana i svjetska premijera filma Elegija lovora koji potpisuje mladi crnogorski reditelj Dušan Kasalica kojem je ovo dugometražni prvijenac

by | 16 Augusta, 2021

U Takmičarskom dijelu 27. Sarajevo Film Festivala sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu prikazan film „Elegija lovora” mladog crnogorskog reditelja Dušana Kasalice kojem je ovo dugometražni prvijenac.

Ekipa filma prošetala je crvenim tepihom i poklonila se publici. Na konferenciji za medije povodom premijere filma, govorili su reditelj Dušan Kasalica, producentkinja Jelena Angelovski, te glumci Frano Lasić i Draginja Voganjac.

Reditelj Dušan Kasalica je o nastanku filma rekao: „Proces snimanja je bio interesantan jer smo radili u maloj ekipi. Snimali smo bez veštačkog osvetljenja, ili samo kada je bilo baš neophodno. Za mene je najkomplikovanije bilo kreiranje dugačkih kadrova, poigravanje sa zum objektivima koje smo često koristili, kako bismo postavili ton filma”, izjavio je Kasalica.

Jelena Angelovski, producentkinja „Elegije lovora”, govorila je o saradnji sa Dušanom Kasalicom. „Kao producent imam veliku sreću da radim s Dušanom, koji shvata rad u specifičnim produkcijskim okolnostima, bez bilo čega što nije neophodno. Poznajem ga skoro deset godina, radili smo i na filmu Ivana Salatića “Ti imaš noć”, gde smo uspostavili naš način rada. Uvek radimo sa našim prijateljima, sjajnim profesionalcima i saradnicima, koji razumeju naše ideje šta bi savremeni film trebalo da predstavlja”, izjavila je Angelovska.

Na iskustvo snimanja filma također se osvrnuo i glumac Frano Lasić: „Interesantno je da smo snimali tokom punih godinu dana. Počeli smo po lepom vremenu, pa je u nekom trenutku padao sneg, pa smo morali da prekinemo i nastavimo sledeće godine. Reditelj Dušan Kasalica je tačno znao šta želi od filma”, izjavio je Lasić.

U ostvarenju „Elegija lovora” uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava.

Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

„Elegija lovora” nastala je u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

radiosarajevo.ba

SFF, PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.