People pleasing: Zašto previše udovoljavate drugima?

by | 5 Maja, 2024

Ako volite ugađati ljudima, to može značiti da ste poznati po tome što činite sve što je potrebno kako biste usrećili druge ljude

Iako je biti ljubazan i uslužan općenito dobra stvar, pretjerati da biste udovoljili drugima može izazvati osjećaj emocionalne iscrpljenosti, stresa i tjeskobe.

U narednim redovima smo se bazirali na osobine koje se sviđaju ljudima, kao i uzroke ovakvog ponašanja i negativan učinak koji ono može imati. Također donosimo i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da prestanete stavljati druge ispred vlastite dobrobiti i pobrinete se da brinete o vlastitim potrebama.

Šta je People-Pleaser?

Osoba koja ugađa ljudima je osoba koja tuđe potrebe stavlja ispred svojih. Ova vrsta osobe vrlo je usklađena s drugima i često se smatra ugodnom, korisnom i ljubaznom, ali oni koji ugađaju ljudima također mogu imati problema u zalaganju za sebe, što može dovesti do štetnog obrasca samožrtvovanja ili samozanemarivanja.

Ugađanje ljudima povezano je s osobinom ličnosti poznatom kao “sociotropija”, ili osjećajem pretjerane zabrinutosti za ugađanje drugima i stjecanje njihovog odobravanja kao način održavanja odnosa.

Postavljanje granica i davanje prioriteta vlastitoj dobrobiti nije nešto što se događa preko noći, ali prepoznavanje znakova i poduzimanje jednostavnih koraka prema stavljanju sebe na prvo mjesto uvijek je dobro mjesto za početak.

Kako prepoznati da ste previše ljubazni prema drugima?

Odbacit ćete ono što radite da biste pomogli drugoj osobi, čak i ako to znači žrtvovati nešto vama važno

Ako ste klasični ugađač ljudima, često ćete prioritet dati potrebama drugih ispred svojih. To nije nužno loša stvar, ali kad se redovito nađete u kompromisima, to bi mogao biti znak da ste u jednostranoj vezi i da su potrebne jasnije granice.

Biti fin dio je vašeg identiteta i bojite se da stalno morate biti takvi

Naravno, svako želi da se o njemu misli kao o dobroj osobi, ali to ne bi trebalo dolaziti iz straha da će ga se smatrati drukčijim ili nauštrb vašeg mentalnog zdravlja. Odvajanje vremena za sebe i davanje prioriteta vlastitim potrebama nije nešto zbog čega biste se trebali osjećati krivima.

Osjećate se pretjerano odgovornim za tuđe osjećaje i učinit ćete sve da ne prouzročite bol čak i ako to znači da se nećete zauzeti za sebe

Ako se uvijek nađete u ulozi posrednika unutar svoje porodice ili prijateljske grupe, odvojiti vrijeme da saznate ko ste zapravo jer potraga za ravnotežom u tim odnosima važan je korak za oporavak od ugađanja ljudima.

Često lako “opraštate” i dopuštate ljudima da ostanu u vašem životu s ponavljajućim štetnim obrascima

Opraštanje je vrlina, ali samo kad je dana onima koji to zaslužuju. Odvojite vrijeme da razmislite o vrijednosti koju vam određeni ljudi daju u odnosu na štetu koju uzrokuju. Ako njihovo zadržavanje u vašem životu uzrokuje više stresa nego radosti, možda bi bilo vrijedno pozabaviti se neravnomjernom ravnotežom snaga s njima ili uzeti stanku kako biste ponovno procijenili vezu.

Kad mislite da je neko ljutit na vas, počnete ljudima ugađati, davati komplimente i više se truditi za njihovo odobravanje

Kad se neko loše ponaša, na njemu je, a ne na vama, da popravi situaciju. Promjena vašeg ponašanja kako biste se prilagodili njihovom samo postavlja nezdrav presedan i čini da vi budete taj koji će ugroziti normu.

U prošlosti ste bili “dobri” kako biste izbjegli zlo, a to je postala vještina preživljavanja

Niko se ne želi baviti sukobom kad ne mora, ali ako mijenjate svoje stavove kako biste sačuvali mir, vjerovatno ćete se nositi s velikim emocionalnim teretom. Oslobađanje od očekivanja drugih je i oslobađajuće i dobro za vaše mentalno zdravlje.

Govorite ljudima “u redu je” i tješite ih nakon što su vas povrijedili, iako zapravo nije

Izraziti se kako se doista osjećate, osobito u napetoj situaciji, nije uvijek lako. Ali ako shvatite da se opravdavate za loše ponašanje i ne možete izraziti ono što mislite, to bi mogao biti znak da vas se uzima zdravo za gotovo i da trebate postaviti jasnije smjernice iskrenosti i međusobnog poštovanja koje očekujete od veze.

Bojite se da ćete biti označeni kao “sebični”, “toksični” ili ‘nesuosjećajni” zbog svojih reakcija

Naravno, uvijek želite biti viđeni u najboljem svjetlu. Međutim, ne biste trebali dopustiti da vas strah od toga da vas smatraju “lošim prijateljem” spriječi da reagirate na toksično ponašanje drugih. Trebali biste se osjećati sposobnima razgovarati o svojim osjećajima – dobrim ili lošim – na smiren i razuman način sa svima u vašem životu, bez straha od reakcije.

 

ljepotaizdravlje.ba

Dima Berlin / iStock / Getty Images Plus