Šejla Korjenić: Naša misija je osnaživanje žena

by | 13 Oktobra, 2023

Šejla Korjenić, specijalistica za komunikacije u kompaniji Avon Bosna i Hercegovina, s ponosom je posvećena ovoj kompaniji gdje je provela cijeli svoj radni staž koji je počeo 2005.

Razgovarala: Aida Olević Maljević

S koliko ljubavi i posvećenosti radi svoj posao znaju svi koji su sarađivali s njom i ovom kompanijom. Ostvarivši impresivan trag u svijetu ljepote i komunikacija Šejla je primjer kako se u ovom poslu može biti originalan i inovativan, a prije svega empatičan i kako u svemu što radiš vrijedi tražiti viši smisao. Sa 40 godina osjeća puni potencijal svojih mogućnosti, uživa biti majka svoje trogodišnje djevojčice i raduje se svemu što Avon čini kako bi ostvario svoju misiju podrške ženama.

Da li biste rekli da je kompanija Avon kao porodica za vas?

Svakako, Avon je za mene više od kompanije. Radim ovdje skoro dvije decenije i mnoge kolege su postale poput porodice. Uz sve uspone i padove, kolege iz Avona su bile uz mene, podržavajući me i inspirišući svakodnevno. Ova kompanija me podržavala u svakom trenutku mog profesionalnog rasta.

Šta biste posebno istakli kada je riječ o poslovanju Avona na našem tržištu?

Tokom ovih 20 godina, posebno sam ponosna na našu sposobnost da se prilagodimo tržištu BiH i na naše stalne inovacije. Takođe, kroz Avon, mnoge žene su dobile priliku da postanu nezavisne i samopouzdane, što mi je posebno drago. Naša misija osnaživanja žena uvijek nam je bila najvažnija, pružanje prilike ženama da budu finansijski nezavisne a uz to da uživaju u vrhunskim proizvodima koje kompanija donosi na tržište, kao i briga o njihovoj dobrobiti i zdravlju uvijek su nas vodili u pravom smjeru. Kompanija smo koja je 2007. Osnovala u Bosni i Hercegovini Fond za borbu protiv raka dojke, a 2008. godine Fond za borbu protiv nasilja nad ženama.

Na koji način ste se kao ličnost mijenjali tokom godina i šta je najviše uticalo na vas?

Svaka godina u Avonu je bila prilika za učenje i rast. Kao mlada žena, započela sam s entuzijazmom i željom da napravim promjenu, a tokom godina, kroz različite izazove i iskustva, postala sam jača i više fokusirana. Najviše me je oblikovala podrška kolega i različite kampanje na kojima sam radila. Kroz godine sam se razvijala, ne samo u poslovnom smislu, već i kao osoba. Rad u Avonu učinio je da postanem jača, odlučnija i da razumijem važnost timskog rada. S ponosom se sjećam projekata na kojima sam radila poput Avon Šetnje za život koja za mene uvijek ima posebno mjesto u srcu među svim drugim aktivnostima koje smo radili u cilju dizanja svijesti o karcinomu dojke.

Koliko vama lično znače kampanje protiv karcinoma dojke?

Ove kampanje mi mnogo znače. Svaka žena zaslužuje da bude informisana i zaštićena. Osim toga, kao majka djevojčice, želim da ona odraste u svijetu gdje su žene svjesne svog zdravlja i gdje imaju potrebne resurse da se brinu o sebi. Avon je pokazao izuzetnu posvećenost ovoj borbi, a kao žena i majka, duboko cijenim napore kompanije da podigne svijest i pruži podršku onima koji se bore s ovom bolešću. Zaista je veliko zadovoljstvo vidjeti da naše kampanje urode plodom, da smo osvijestili žene i podstakli ih da brinu o sebi i svom zdravlju.

Kako gledate na edukaciju putem vaših kampanja?

Edukacija je ključna. Tokom svojih godina rada u Avonu, imala sam priliku da vidim i čujem priče mnogih žena koje su se borile ili se još uvijek bore s karcinomom dojke. Svaka od tih priča je dokaz koliko je važno dizati svijest o ovoj temi, kako bi žene na vrijeme prepoznale simptome i potražile pomoć. Veoma je važno kontinuirano raditi na tome. Ponosna sam što sam dio tima koji se svake godine posvećuje ovoj važnoj borbi. Naše kampanje uvijek imaju za cilj da obrazuju i daju informacije ženama koje su im potrebne. Smatram da je to najvažnija uloga Avona – da informiše i osnaži žene, dajući im znanje i alate koji im mogu pomoći u životu.

Na koji način se može podržati Avonov Fond za borbu protiv raka dojke?

Od 2007. godine stranice Avon brošura krase posebni proizvodi sa znakom roze vrpce. Sav neto prihod od prodaje ovih proizvoda odlazi u Avon Fond za borbu protiv raka dojke. Ovim putem pozivam sve koji prate rad magazina Ljepota i zdravlje da pronađu ove proizvode u našim brošurama i naruče ih sebi ili kao poklon nekome dragom. A na taj način će direktno donirati u naš Fond za borbu protiv raka dojke. Zahvaljujući ovom fondu pokrećemo brojne kampanje dizanja svijesti, doniramo udruženjima žena oboljelih od karcinoma dojke, obezbjeđujemo preglede za mlade žene koje do sada nisu izvršile medicinske preglede dojki ili doniramo medicinske uređaje za ustanove kojima su potrebni. Zajedno vraćamo u lokalnu zajednicu. Budite dio promjene s nama, borimo se zajedno protiv karcinoma dojke.

ljepotaizdravlje.ba

Privatni arhiv