Pospremite neuredan stan za manje od 30 minuta

by | 18 Oktobra, 2011
Čišćenje kuće može se činiti kao ogromna i dugotrajna zadaća, posebno kada ste posljednjih nekoliko dana zanemarili obavljanje tog zadatka, ali to ne mora tako da izgleda.
Primjenom ovih nekoliko savjeta u svojoj dnevnoj rutini te prioritizacijom područja koja imaju tendenciju da se najbrže isprljaju i pretrpaju nepotrebnim stvarima, shvatićete da je održavanje stana čistim zapravo vrlo jednostavan zadatak, a jedina ‘nuspojava’ je ta što ćete morati da odlučite šta da učinite s ogromnom količinom slobodnog vremena koje ćete odjednom imati. 
 
Kuhinja: 
Nakon svakog obroka operite suđe ili ga stavite na pranje u mašinu. (5 minuta) 
Nakon svakog kuhanja radne površine i ploču šporeta prebrišite vlažnim maramicama za univerzalno čišćenje. (2 minute) 
Nakon svakog jela počistite sve mrlje koje ste napravili i uklonite sve mrvice koje su ostale iza vas. 
 
Kupatilo: 
Ispod lavaboa držite sanitarne vlažne maramice i površine prebrišite nakon svakog umivanja ili pranja zuba. (2 minute) 
Jednom sedmično detaljno očistite WC školjku. Držanjem proizvoda za čišćenje na dohvat ruke, vjerovatno ćete posegnuti za njima i kada nije na redu veliko čišćenje. (2 minute) 
 
Spavaća soba: 
Ako ste već upalili mašinu za veš, zapamtite da posao nije gotov sve dok odjeća nije obješena nakon pranja, osušena i popeglana te uredno složena u ormar. Ako se toga pridržavate, manja je vjerovatnoća da ćete svugdje po krevetu i ostalim mjestima imati gomilu odjeće. (5 minuta) 
Svako jutro, s noćnog ormarića sklonite sve tanjire, šoljice, knjige i naočale za čitanje. (2 minute) 
Razvijte naviku pospremanja kreveta svako jutro, trenutak čim se ustanete iz kreveta. Biće vam itekako drago što ste namjestili krevet kada se kući kasno vratite, a i od jutra ćete biti zadovoljni sobom jer ste produktivno započeli dan. (2 minute) 
 
Dnevna soba:
Svakih nekoliko dana prebrišite površine u dnevnoj sobi krpicom s mikrovlaknima koje uspješno uklanjaju prašinu, a to možete napraviti dok gledate televiziju. (2 minute) 
Ručnim usisivačem ‘pokupite’ mrvice s poda te s jastuka na kauču. Ako ovo radite dok gledate televiziju, integrirate radnju u svoju dnevnu rutinu, umjesto da ‘otežete’ stvari i puštate da se prljavština nakupi. (2 minute) 
Prije nego što odete na spavanje, pospremite sve mobitele, DVD-ove, dnevne novine i igrice koje nisu na svom mjestu. (4 minute)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.