Korisni trikovi kako možete prepoznati pravi prirodni med

Kod kupovine meda jedino što nam je svima bitno jeste da je pravi, prirodni. Iako se skoro svi porodaju pod tom "markicom" ipak nisu svi takvi, naime pravi med ima neka svojstva koja 'lažni' med nema, a evo kako ih možete jednostavno raspoznati...

by | 22 Augusta, 2021

Med je oduvijek imao posebno mjesto u svakom domaćinstvu, no neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine. Ako želite znati razlikovati čisti, pravi med od “lažnog”, ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći…

Stavite kašiku meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, riječ je o pravom, čistom medu. “Lažni med” će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.

Kad se iz tegle uzme kašika meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med.  Osim okusa, pravi med se može prepoznati i po izgledu. Naime, kada je riječ o pravom medu, primijetit ćete da on nakon nekog vremena kristalizira.

Također možete namočiti malo vate u med te je zapaliti – gorjet će ako je med pravi. Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu. Možete ga staviti i pred mrave, oni će se razbježati ako je pravi jer ga – ne podnose.

vecernji.hr

Yana Tatevosian/Getty Images via Guliver