Njega kože u 60-ima – hranljivi preparati i hidratacija su ključni!

maj 28, 2020 Beauty

Iako je ova starosna grupa specifična po potrebama kože, koja je uglavnom dubinski isušena, ritual može biti jednostavan, ali potrebne su ključne formule koje kožu dovode u red.

“Moji stariji pacijenti zapravo žele imati pojednostavljeniji režim”, ističe kalifornijska dermatološkinja Zenovia Gabriel, dodajući kako u ovoj dobi žena poznaje svoju kožu, zna kroz kakve je promjene prošla, no koža se i dalje mijenja.

“U 60-ima će koža vjerovatno biti izuzetno isušena, zbog čega su bore više vidljive, a istovremeno nema pretjeranog lučenja sebuma, koji začepljava pore i kožu drži masnom i upaljenom. Sve su to promjene koje zahtijevaju prilagođavanje rutine”, napominje Gabriel za MBG.

Ona kaže da je upravo zbog nepostojanja masnog sloja na licu, dovoljno prati lice jednom dnevno, jednostavno ujutro bez sapuna.

Pratite nivo stresa, jer on utiče na stanje na koži.

“Upravljanje reakcijom na stres važno je za vaše cjelokupno zdravlje u bilo kojoj dobi, a ni zdravlje kože nije izuzetak. Stres dovodi do porasta primarnog hormona stresa, kortizola, koji ne samo da razgrađuje kolagen u koži, već sprečava njegovu regeneraciju”, ističe dermatologica Keira Barr.

Stres dolazi u mnogo oblicika, od fizioloških do emocionalnih, od izloženosti okolini, nestabilnosti šećera u krvi, neravnoteže hormona ili osjećaja anksioznosti i prenapučenosti. Pomoći mogu kretanje, vježbanje, disanje, meditacija i vođenje dnevnika.

“Koža nakon šezdesete postaje osjetljiva. Naime, funkcija barijere kože postaje manje iskusna u održavanju iritanta, a koža je tanja, suša i osjetljivija na vanjske uticaje”, kaže holistička kozmetičarka Elle Feldman.

“Možda ćete morati smanjiti broj pilinga i dodati proizvode koji smiruju kožu. Ako je nekad postojao sastojak koji ste obožavali – retinol, specifična vrsta kiseline – koji vam sada ostavlja pretjerano crvenilo, odustanite od njega. Obratite pažnju na znakove koje vam govori koža”, dodaje.

Nosite rukavice dok radite kućanske i poslove u bašti, kako biste zaštitili kožu ruku.

Obratite pažnju na kreme – stručnjakinje predlažu formulu bogatu antioksidansima i hidratizujućim sastojcima, koja smiruje crvenilo i iritaciju. Krema sada mora biti što hranjivija, kako bi nadoknadila koži ono što ona prirodno gubi, a što je čini mladolikom. Naime, smanjuje se nivo hijaluronske i kolagena, u ovoj dobi nivo pada drastično, što znači da je vrijeme za guste, bogate kreme.

Ostanite hidrirani iznutra i izvana. Znamo da konzumiranje adekvatne količine vode može u stvari povećati kožnu debljinu, što dovodi do kvalitetnije kože.

Nabavite losion za tijelo, koža tijela takođe otkriva znakove starenja, stoga je hidratacija nakon tuširanja izuzetno bitna. Formulu nanesite najviše tri minute nakon tuširanja, kako bi molekule “zaključale” vlagu u koži.

Na suncu je poželjno boraviti dio dana, no obavezno treba nositi kremu s visokim zaštitnim faktorom, kako bi lice ostalo ujednačeno.

Izvor: 24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.