Sve loše strane seksualne apstinencije

by | 1 Augusta, 2020

Iako su svi nekad imali periode seksualne apstinencije, nije isto samovoljno se odreći seksa (celibat), to jest nemati seks nikada, ili imati redovan seks, a potom ga duže vrijeme ne upražnjavati. 

Osim psihičkih posljedica kao što su bezvoljnost i depresija, duži period uzdržavanja od seksualnih odnosa može usloviti i ozbiljne fizičke probleme. Seksualna apstinencija jeste vrlo individualna stvar i varira od intenziteta libida pojedinca, međutim – mi vam danas donosimo neke opšte probleme seksualne apstinencije:

Veći stres

Za vrijeme seksa tijelo oslobađa dopamin, serotonin i oksitocin, koji su poznati kao hormoni sreće. Nalet tih hormona, koji se uzburkaju ljubljenjem, maženjem, a posebno orgazmom, pomaže nam da se opustimo. Srećom, masturbacija izaziva sličan efekat kao i seks, pa tako možete i sami sebi da pomognete. Vježbanjem se, takođe, povećava nivo ovih hormona u tijelu.

Slabiji imunitet

Mnoga istraživanja pokazuju da orgazam može da osnaži i imunološki sistem.

Problemi sa spavanjem i pamćenjem

Serotonin pomaže u regulaciji sna i zbog toga se ponekad osjećate veoma pospano nakon seksa. Osim toga, on poboljšava sposobnost za učenje, pamćenje i probavu.

Seksualna apstinencija

Seksualna apstinencija može da stvori ove probleme u tijelu:

Vaginalni zid postaje tanji

Ako nemate seksualne odnose nekoliko mjeseci, vaša vagina se neće potpuno promijeniti, ali duži period apstinencije može uzrokovati mijenjanje.

– Seks uzrokuje pojačani protok krvi u vagini i prirodnu lubrikaciju, što znači da duži period bez seksa može dovesti do toga da vaginalno tkivo postane manje vlažno i da se stanji. Ovo je, ipak, rjeđa pojava kod mladih i zdravih žena, a češće se javlja kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Veći rizik od erektilne disfunkcije

Stručnjaci upozoravaju da muškarci (pogotovo oni stariji) koji nemaju redovne seksualne odnose imaju povećan rizik od erektilne disfunkcije. Redovna ejakulacija smanjuje rizik i od razvoja raka prostate, smanjuje stres i održava ćelijski metabolizam na stalnoj brzini.

Osjećaj izolovanosti

Za one koji su navikli na redovan seks nagli prekid bi mogao da izazove i mentalne probleme. Pogotovo ako inače imate jak seksualni nagon, duže vrijeme bez seksa moglo bi da izazove veliku frustraciju. Ljudi s visokim libidom u periodu bez seksa mogu da imaju mentalne probleme. Nije samo stvar u fizičkom užitku već se i psihički osjećate povezanije s drugom osobom – poručuju psiholozi.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.