Istraživanja: Mnogi su još uvijek staromodni kada je riječ o samozadovoljavanju

Iako se stavovi oko seksa i masturbacije stalno mijenjaju i napreduju, najnovije istraživanje brenda Womanizer koji prodaje seks igračke pokazalo je da su mnogi još po pitanju toga poprilično staromodni, prenosi Metro.

by | 28 Augusta, 2021

U sklopu ‘Međunarodnog dana masturbacije’ istraživači su ispitali 14.500 ljudi iz cijeloga svijeta, a pokazalo se da muškarci još uvijek masturbiraju više od žena – otprilike dva i po puta više.

Iako rezultati pokazuju da se žene samozadovoljavaju nešto više nego prošle godine, i tu još uvijek postoji spolna diskriminacija pa čak 39 posto ispitanih kaže da je masturbacija ipak prihvaćenija među muškarcima.

Više od polovice ispitanih smatra da je to posljedica pop kulture koja taj čin prikazuje ‘prikladnijim’ za jači spol, a mnogi vjeruju i da muškarci više nego žene pričaju o seksu i samozadovoljavanju, vjerovatno zato što je za njih društveno prihvatljivije o tome govoriti.

Uz to, gotovo trećina ispitanih vjeruje da je ženska masturbacija obilježena sramom, a ključnu ulogu u tome ima obrazovanje u sklopu kojeg se u malo zemalja priča o samozadovoljavanju. Uz to, samo je pet posto ispitanih u školi učilo o funkciji i veličini klitorisa. Ipak, ovo je istraživanje pokazalo i jedan paradoks – bez obzira na sve spomenuto žene više nego muškarci koriste seksualne igračke i pomagala i osjećaju se slobodnije kupiti takve proizvode, a jedna od tri ispitane osobe kaže kako ‘muškarcima za redovan orgazam nikakav proizvod ni nije potreban'…

vecernji.hr

Nobilior/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.